om anpassningar

Skärmavbild 2017-08-17 kl. 14.57.32Jag har tidigare skrivit om min struktur för elever med anpassningar, som behöver extra omsorg för att undervisningen ska komma till sin rätt.

Jag har helt enkelt klasslistor med rubriker på anpassningar nederst tex. ”stöd med att starta/avsluta” och rubrikerna har olika färger beroende på anpassningens karaktär. Sen kryssar jag i listan och färg markerar i sittplaceringen. Jag har så många elever så kan inte fördjupa mig i detaljer. Efter en genomgång kan jag snabbt kolla av vilka bänkar/elever i sittplaceringen som jag ska ställa mig först vid och sedan förstår ju man rätt snabbt vad man behöver hjälpa till med.

Det blir väldigt effektivt för arbetsron i klassrummet. Elever som inte förstår vad de ska göra eller hur hittar nämligen på så mycket annat istället.

Utöver detta är det bäst att göra de vanligaste anpassningarna tillgängliga för alla. Skriva upp när lektionen startar och slutar, aktivera förförståelse innan genomgång, skriva upp och förklara olika begrepp, se till att vara tydlig med syfte och mål och alla har en plats i klassrummet osv. Mycket av det vi kallar anpassningar är positivt för alla i klassrummet.

Nästa vecka ska vi på arbetsplatsen delge varandra våra anpassningar i det egna ämnet och jag vet inte ifall mitt system är ultimat i den delgivningen men för mig är den guld värd. Jag ögnade igenom mina listor idag, jag har 17 klasser på högstadiet, och kunde utläsa en hel del.

För mig är det viktigt att kunna se samband, särskilt då man upplever att en grupp är mer krävande än andra. Nu kunde jag med lätthet urskilja en klass som har en viss obalans i de individuella behoven då nästan hälften behöver återkoppling direkt av olika anledningar och hjälp med att starta upp. En jobbig klass med andra ord. Men när jag vet problemet kan jag också nyttja min profession att lösa det, istället för härda ut i tron på att inget funkar med just den klassen. Jag kanske inte än har provat lösningar som funkar just för den gruppen? Jag tänker också att jag måste ge förutsättningar för eleverna att ta till sig undervisningen, det är så värt den ansträngningen. För det är kul att lära ut, och det ska vara lika kul att lära.

 

Publicerat av

bildmalin

Bildlärare

3 reaktioner till “om anpassningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s