Street art och popkonst

Borås stad där jag arbetar är värd för No Limit, en street art festival, och jag har börjat utforma lite idéer som man kan koppla till No Limit att genomföra i bildämnet. I nuläget har det varit lite knepigt att ta sig in till stan, jag har dessutom närmare 150 elever att kuska runt på. Det är ju ändå av stor behållning för våra framtida medborgare att de förstår syftet och betydelsen av street art som numera är ganska påtaglig i stan. Eftersom jag själv är lite nybörjare på området valde jag att låta någon annan prata om ämnet och hittade en föreläsning från UR med Peter Bengtsen, forskare i kulturvetenskap vid Lunds universitet, som inte allt för avancerat reder ut skillnaden mellan graffiti och gatukonst och visar väldigt fina exempel. Med lite förförståelse tyckte jag att den var sevärd! Lägger länken HÄR

Sen blir det en salig härdsmälta av allt möjligt när jag får idéer och jag fick prova mig fram och ändrade konceptet lite hit och dit efter elevernas tycke och smak. Efter några turer blev det en design uppgift med gatukonstnären Keith Haring som inspirationskälla. Eftersom temat ursprungligen egentligen var tänkt som popkonst fick jag idén att designa en popcornbägare, tanken var då att vi skulle stå modell för varandra och dekorera med utklippta figurer. Jag släppte det ganska snabbt, eller som en elev uttryckte det ”måste vi gör dom fula?” Nä det tycktes ju väldigt onödigt, det klart att vi skulle göra popcornbägarna snygga! Alla var inte vän Harings bildspråk men kom snabbt på att det gick att härma rätt lätt och att det gav stora möjligheter för att dekorera bägaren. I ett tidigt skede var det ytterligare en en elev som berättade att hon skulle ha ett budskap på sin bägare, och då uppmanade jag alla elever att ha det. För vad var det vi hade lyssnat till på föreläsningen? Streetart viktigaste funktion är ju att öppna medborgarnas ögon, stanna upp för det man tar för givet eller reagera på något och hjälpa oss andra att upptäcka det och kanske blir mer vakna och kritiska för hur vårt samhälle ser ut.  Ungefär så gick det till, och det har varit rena tomteverkstan i bildsalen så det känns som att uppgiften är kul och meningsfull.

Skärmavbild 2017-09-29 kl. 17.53.35Bägarna köpte jag på Lagerhouse till mina egna barn och har använt dom som mallar på grövre papper. Eleverna har fått skissa sina idéer först på ett tunnare papper med samma mall. En del har blivit nöjda med skisser, klippt ut och klistrat upp den riktiga bägaren medan andra ritat av.

Sen har bägarna tagit fart och det ser riktigt bra ut. När alla klara ska jag fylla dom med popcorn. Mycket popcorn blir det att poppa.. vet inte hur tänkte där riktigt.. Ja att det skulle bli lite mys och kul, för jag saknar det i skolan ganska ofta bland alla matriser och krav, att göra för att det är roligt. Jag tycker vi har det så kul ihop, att då får stanna upp och njuta av det är värt att poppa en säck med popcorn, eller två..

Min fortsatta idé är att eleverna inte ska få sin egen bägare utan få prova någon annans och fundera och utvärdera med några väl valda frågor, med fokus på det positiva, medan man mumsar i sig innehållet. Med positiv feedback ska de sedan individuellt utvärdera arbetsprocessen och berätta hur idéerna växt fram. Jag har också en tanke att vi tillsammans ska se när Andy Warhol äter en whopper från Burger King 1981, en liten kortfilm man kanske inte annars tar tag i? Den är sådär.

Skärmavbild 2017-09-25 kl. 12.57.38

Fortsättningen blir sedan popkonst, att designa en smäll. Dessa ska sedan, tänkte jag, och sättas upp i skolan som borde uppmärksammas mer. Som streetart på riktigt fast i popform.

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s