Tankar kring en katt

Laurel Burch kattJag är egentligen ute efter lite grejer som de yngre barnen kan göra, jag har även en årskurs fyra nu. Men när jag pysslat med den här idag så är det flera elever på högstadiet som blivit sugna. De kan också behöva repetera både penselvett, färgblandning och begreppet nyans. När man vill ha ljusare grön så kanske man efter ett tag bara ska stanna upp och tänka efter om det verkligen är vitt man behöver? Och en hel liter? Lite så.

Inspirationen kommer från Laurel Burch och tanken är att katten ska fyllas med mönster som man sedan färglägger med olika nyanser av samma färg. Hur man blandar grönt, orange och lila osv.

Sjuorna har börjat jämra sig över grundkunskaperna som ska repeteras och jag kanske är gammeldags men jag tänker hela tiden att man måste ha en bas att utgå ifrån för att kunna utvecklas i ett ämne? Jag vill inte låta någon skugga falla på mellanstadiet här, jag är verkligen full av beundran hur man ens reder ut den läromiljön med flera ämnen i samma klassrum, som man själv undervisar i,  och bollar som försvinner typ varje rast. Men eftersom jag publicerar mycket av vårt arbete på högstadiet reflekterar jag ganska ofta över hur det mottas, för jag kan personligen tycka att jag allt mer (måste) bedriva en undervisning som egentligen kanske hör hemma på mellanstadiet?

I sjuan har vi tex tränat rund- färgperspektiv och eleverna har fått en utskriven Monalisa att färglägga. Då har jag visat exempel och pratat om hur man med enkla knep kan få djup i sin bild genom att tänka på hur den gröna färgen förändras med avstånd och färglägga med mörkt och ljust för att få fram en 3D effekt. Allt var frid och fröjd, eleverna satte igång och började färglägga.

Sen kom det kritiska skedet för vissa elever. De som aktiverat en åtta år gammal förförståelse för hur man hanterar målarboks bilder och hur viktigt det är att hålla sig innanför linjen, såpass att fokus på allt annat föll bort. Det blir även lite kritiskt för mig när jag upptäcker att ingen egentligen har utmanat den tanken vidare hos eleven, att färglägga genom trycka hårdare och lösare med pennan för att få fram en effekt. Så om jag krasst nog inte hade lagt mig i, bara delat ut uppgiften och sedan prickat av den när den var klar…hade jag då mätt gamla kunskaper, det eleven redan kan, ytterligare en gång till?

Nu finns det ett speciellt syfte med den här övningen och jag berättar för eleverna om det. Det är helt okej att vilja göra ett landskap i orange höstfärger, en annan gång,  men det är det inte det vi övar på just nu. Det också helt okej om du inte vill färglägga hela bilden bara du visar för mig att du har förstått hur du ska göra för att få fram rundperspektivet. Det är en sån enkel grej som betyder mycket för intrycket. Jag tycker också att jag har god nytta av mina grundkunskaper i digital bildredigering eller bara genom att mäta kvaliteten i det bildflöde som omringar oss. Vi övar även grundkunskaper i bildframställning för att du som elev ska få fler valmöjligheter och bättre kvalité i ditt skapande. Det borde inte komma som en total överraskning. Ändå känns det så ibland. Som idag.

 

 

3 reaktioner till “Tankar kring en katt

 1. Hej!
  Jag kör grundläggande färg, mönster och form kunskap i år 4. Färg med ptimätfärger och blanda utifrån detta. Körde med pastell här.
  Sedan brukar jag jobba ned nyanser i RN bestämd färg (grön). Alla ska få till minst 9 nyanser…
  Mönster, inspirerat av tummen upp, med rutor där man först drar 5 vågor, sedan 10 i nästa ruta osv. Sedan en landskapsuppgift utifrån givna instruktioner med gemensamma linjer. Elever fyller moln osv med olika mönster/linjer.

  1. Det låter toppen! Jag är verkligen inte ute efter att klanka ner på mellanstadiets undervisning, men förstått att många tycker att det är trixigt att få till allt som ska göras vilket jag har full förståelse för. Kul att du har ett så fint upplägg, då får du sprida och dela med dig av din kunskap – tillsammans är vi som bäst! Tack för din kommentar.

 2. Kul att du kunde använda vår idé i din undervisning på högstadiet också!
  Den var väldigt uppskattad hos våra fyror och jag har delat med mig till årets fyror också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s