nästan i mål

Måste till jobbet en sväng till i morgon förmiddag. Jag är långt ifrån klar med alla omdömen, och det har under dagen känts väldigt orättvist. De flesta av mina kollegor kommer väl knappt upp till hundra elever och själv har man trehundra till. Då ges man iofs förmånen att slippa kryssa i allt men för ungdomarnas skull och för min egen vill jag självklart ha en genomtänkt uppfattning kring elevens kunskapsnivå. Jag är inte helt tillfreds med kompromissen, det är ett viktigt samtal som man förbereder kring med sina omdömen och det ger ett signalvärde när eleven aldrig ges full feedback i bild.

Egentligen borde vi bildlärare avsättas extra tid för att verkligen nogsamt dokumentera bedömningen. Inte bara för att vi har så många elever utan även för att den nationella utvärderingen i bild som gjordes 2015 påtalat att det finns en tydlig betygsinflation i ämnet. En svår sten att vända på. Och det klart att det smyger sig in en viss godtycklighet även i mina betygsrader, jag har ju inte chans att upprätta kvalitet. Även ifall jag sköter mina danssteg perfekt så ska jag samarbeta med flera hundra tonåringar och få dom att sköta den egna logistiken fläckfritt. Skriva namn på sina bilder, stoppa dom i mappen, lämna in i tid och förstå att bilden man la på tork förra veckan omöjligt kan ligga kvar på bänken där man lämnade den senast, inte när det är 17 andra klasser som har bild här efter att du har gått härifrån.

Nä nu får man hålla i sig så man inte lägger onödig energi på att surna till. Nu är det halvlek och alla brister man upptäcker nu finns det gott om tid att reparera. Så får man tänka.

Jag är hittills väldigt nöjd med terminens arbete. En viktig påminnelse. Så kul vi har haft det i bildsalen, jag tycker det. En förmiddag till sen är det lov för mig.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s