Heurika! Om digitaliseringens betydelse i bild.

Bättre sent än aldrig får man tänka, när insikter poppar upp. Har nyss blivit klar med mitt reflektionsdokument inför master utbildningen på tisdag och ämnet är genustänk i klassrummet, lite kortfattat.  Jag orkar egentligen inte blogga men det känns som jag knäckt en kod idag som jag vill dela med mig av.

För några år sedan blev jag varse att i mitt ämne bild var skillnaderna mellan pojkar och flickors betyg anmärkningsvärt stor. Flickorna dominerade överlägset bland de högre betyget medan pojkarna överlag hade godkända kunskaper. Så för att göra en lång historia kort blev digitaliseringen aktuellt för mig, just för att nå fram till pojkarna. Jag har sedan dess sett en märkbar skillnad men inte kunnat sätta ord på själva framgångsfaktorn.

Jag läste i nationella utvärderingen i bild, från skolverket, som kom 2015 och i den beskrivs en hypotes som framfördes redan 2003 om att digitaliseringen skulle kunna utjämna skillnaden mellan pojkar och flickors resultat i ämnet men att det under denna tid fanns för få digitala verktyg ute i klassrummen för att kunna mäta den effekten.

För min del som undervisande lärare så har datorn och iPads i klassrummet haft stor betydelse. Det är inte p.g.a. intresset i sig för digitala redskap hos eleverna utan det slog mig nyss att det snarare är mitt förhållningssätt som har förändrats. Mängden elever samt ensamarbete som bildlärare har gjort att man som undervisande pedagog inte haft möjlighet till sambedömning, ej heller utsatts för påtryckning att spegla sig i sin egen kunskapssyn. Digitaliseringen medför därför en mer neutral utgångspunkt då alla elever ges samma förutsättningar att lyckas då fokus även läggs på det kommunikativa, i enlighet med nuvarande kursplan,  och inte förkunskaper i ämnet ( där tjejerna visat sig ha större erfarenheter)

Ni kanske redan har kommit på det, men för mig känns det stort.

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s