memes och internetkunskap

Allt för länge uttalade jag det ”mämme”. Tills en elev försynt frågade om det var mims jag pratade om. Jo ibland märks det även på mig att jag har blivit lite äldre, men det kan förstås ha fördelar i andra sammanhang. Nåväl, eleverna i årskurs 9 gör manipulerade bilder nu i form av superselfies. Kortfattat mixar man två bilder och gör sig själv till superhjälte. Digitalt arbete är alltid lite lurigt att sätta tidsram på och jag behövde nått att fundera vidare på. Man kan ju få in en fullträff på tjugo minuter, andra letar bakgrund mer nogsamt eller väljer redigering som tar tid, att dels lära sig hantera och sen att det ska bli ungefär som man tänkt sig. vill du titta på bildspelet från förra årets superselfies hittar du det här. I det fortsatta arbetet föll valet på memes-

Jag är inte alls där att jag gör fina LLP eller matriser. Jag är i stort behov utav att själv få utforska och känna mig för vilket koncept som passar. Klasserna är ju så olika också, även fast alla går i nian. Men så småningom lägger jag förmodligen in memes som ett fast inslag i undervisningen. Huvudsaken just nu är väl iaf att man för det på tal.

Memes är ju ett väldigt vanligt bildspråk som sprids i sociala medier där man förstärker en text med hjälp av bilder eller tvärtom. Det sker oftast genom humor och ironi men är långt ifrån oskyldigt då en rad attityder och förhållningssätt sprids, och det är inte ovanligt att man gör sig lustig på någon annans bekostnad. Väl inne på sociala medier kan det gå på en tiondels sekund innan man ”gillar” och kanske ”delar”. Men vad är det man sprider vidare egentligen? Det räcker inte längre att vara trygg i det som sändare utan man måste också till viss del ta ansvar för mottagaren.

Jag vill ju gärna jämföra internet med allemans rätten. Vi har i Sverige idag stora friheter att ströva omkring i skog och mark. Men om vi hela tiden lämnar kvar våra grillar, slänger fimpar, burkar, glas och plast så måste man börja ha ett regelverk kring det där och då får man vara beredd på att det blir begränsat. Även för oss som inte slänger skräp. Lite så är det även med internet tänker jag. Det är allas gemensamma space och vi har alla också ett ansvar för det vi lämnar kvar, det vi sprider vidare. Jag, eller andra vuxna, är inget undantag. Själv har jag berättat för en klass idag som under stort intresse fick veta de gånger som jag, av vänner på fb, blivit mer eller mindre tillrättavisad kring att jag delat artiklar och skämt lite ogenomtänkt. Det är en fantastiskt tillgång att ha dessa ordningspoliser i flödet och långt ifrån alla har det. Men poängen är att det här är inget ungdomsfenomen, men att ungdomar har rätt till lite längre startsträcka till insikt kring vad som är rätt och fel. Det är inte alltid så tydligt för dem.

Precis som man tar ansvar för sina tänder, frisyr, köper nya kläder eller tänker över sin hälsa, tränar, går till sitt arbete eller lämnar bilen på besiktning så borde man ta sig tid att regelbundet se över vad man sprider på nätet. Det är en också viktig del av vår vardag.

I all hast gjorde jag även ett elevinlägg kring uppgiften. Nu har jag själv inte föregått med att vara ett bra exempel på hur man får lov att publicera andras bilder. Jag vill gärna lura mig själv här och tro att i utbildningssyfte spelar det väl ingen roll? Det är ofta snabba ryck med mig, men jag ska ju självklart också spela efter reglerna. För eleverna är jag tydlig med att det är en viktig del av det digitala arbetet, att veta vilka bilder man får lov att använda och även ändra. (Just elevbloggen känns väldigt betydelsefull för mina tvåspråkiga elever, som med lätthet kan översätta texten och därmed också ges större möjlighet att lyckas. Att då även visa samma bilder som vid undervisningstillfället)

IMG_7773

Det som jag främst vill att mina elever ska reflektera kring är varifrån alla åsikter kommer. Varför tycker du som du gör? Har du tänkt på att någon eller något kanske har påverkat dig till ditt tyckande och att du också kanske påverkar andra att tycka saker? Genom att tex sprida memes?

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s