Det var ett tag sedan

Min facebooksida påminner mig hela tiden om hur länge sedan det var som jag publicerade något där och att mina följare väntar med spänning på att höra mer, kanske även fler om jag väljer att marknadsföra mina inlägg för en ringa slant? Men okej då. Jag gör väl ett försök. Bloggen har blivit lite minerad mark eftersom jag har känt mig sliten efter höstterminens masterutbildning, men om jag bara håller ut ett tag till så har jag fem års dokumenterat arbete bakom mig. Och vad det har hänt grejer under de här åren. Det var också startskotten för den här bloggen, att dokumentera det jag gör och via det också motiveras till att vilja lära mig nya svåra grejer hela tiden och utmana mig själv. Det är svårt att göra det på egen hand. Så tack för att du läser!

Så var befinner jag mig nu? Jag hade ett samtal med en utav mina elever i morse kring memes och internet kultur efter avslutad lektion som var väldigt givande. Jag fortsätter att försöka lära svåra saker. En fantastisk kílle fö som även lärde mig ”death stare” för ett tag sedan när vi åt lunch ihop. Man ska argsint stirra på varandra och få den andre att känna sig obekväm, vilket han var väldigt bra på. Jag fick då tillfälle att bidra med mina kunskaper och berättade att forskning har påvisat att om har man ögonkontakt under en längre tid så slutar det antingen med bråk eller sex så death stare kan falla väl ut för en ung man, även om det kan verka lite udda. Man får ge och ta i det här jobbet numera, och det är roligt. Jag kan villigt erkänna att den här åldern på barnen, mellan 13-16, är väldigt charmig. Jag upptäcker dagligen att de har så fina och intressanta tankar och idéer kring saker och ting men förstås också en del inslag av överjävligt trots vilket man också får se som lite uppiggande. Jag har ju så himla många elever bara, det är ju det.

För mig är det fortfarande lite läskigt att ge sig ut i det okända. Jag fick t.ex för mig att föra in memes i undervisningen, något jag inte känner till så väl men förstått att ett flertal elever är riktiga proffs på. Memes är ursprungligen interna skämt som delades mellan parter som förstod vad skämtet handlade om. Idag är det något vi upplever varje dag på sociala medier när vi scrollar i flödet, bilder med tillhörande text, ofta en ironi. När jag gick in i detta med vuxet perspektiv så såg ju jag att man sprider väldigt mycket fördomar i dessa lustigheter och vill därför gärna sprida lite netikett omkring mig. Jag har numera också förstått att det här är helig grabbhumor, som tanter helt enkelt inte förstår sig på. Ett bra tag babblade jag även på om ”mämmes” när plötsligt en kille räckte upp handen och frågade om det var ”miims” jag pratade om? Så är det när man googlar. Jag tänker att jag provar mig fram, det är en liten reflektionsuppgift kring ett av de största virala fenomen vi har på internet just nu, som dessutom kombinerar bild och text. Det kan vara värt att ta upp det, även om stegen är stapplande.  Och som sagt, jag har tur med elever som stannar kvar och upplyser mig i min kunskapsbrist. Våra barn äger internet, tonåringar – bästa kompetensutvecklingen hittills, stanna upp och lyssna på vad dom kan!

Jag har också intresserat mig för girlgaze. #girlgaze har blivit en trend på instagram, ett sätt bryta normen kring hur kvinnor förväntas att se ut. Även män har normer att leva upp till utseendemässigt men just girlgaze fokuserar på den kvinnliga blicken, på kvinnor. Det här har formats under veckan till att jag visar adidas reklamen med fotografen Arvida Byström. Hon använder sig själv som modell och det blev vilda protester när hon inte rakat sina ben. Det finns även en film på youtube där Arvida medverkar med sin danska kollega i en performance de kallar selfie stick aerobics.  Sammantaget är detta ett lektions upplägg som kretsar kring bildanalys och visuell kultur, men själva researchen tar ju fler veckor, iaf för mig. Hur man lägger upp diskussionen till syftet med att ta upp ämnet. För det blir mycket frågor. Jag upplever att jag som bildlärare har så mycket att bearbeta kring samtida bilduttryck, varje gång undrar jag varför jag stack in huvudet i den här myrstacken? Det är ju så mycket lättare att hålla sig till genomgångar i centralperspektiv eller hur man skuggar en boll. Så det är väl lite såna funderingar jag har numera, innehåll och struktur i undervisningen i förhållande till kursplanen.

Så är det.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s