Bild i skolan 2018

Varje år anordnar kompetensteamet en konferens för bildlärare i Stockholm som heter Bild i skolan En stor baluns som jag alltid blivit nekad att besöka eftersom det är en ganska dyr kompetensutveckling. Därför var det också väldigt stort för mig att få besöka eventet som föreläsare. Jag vill speciellt tacka Åsa Fant som tipsat om mig, fick erbjudandet även förra året och då var det Karin Nygårds som gett det förslaget – för att få känna sig lite märkvärdig en stund, för det är två förnäma damer i min värld, som uppmärksammat mig. Och jag behöver den boosten.

Tyvärr minns jag inte så mycket av min föreläsning, jag skulle prata i en och halv timme, och det var första gången för mig. Jag hade tydligen micken i munnen de första fem minuterna så med första intrycket var jag ganska körd men sen flöt det på. Jag har ett minne av att jag gick omkring på scenen ganska avslappnat och jag hade också ett bildspel som jag följde. Jag lägger det HÄR så får följdfrågorna svaras på i flödet nedanför.

Jag berättade om min undervisning på Dalsjöskolan där jag arbetar, vad vi gör just nu och varför. Hur jag bearbetar digitala perspektiv i bildämnet, mitt förhållningssätt till sociala medier och hur man kan använda dessa inom uppdraget. Jag är speciellt fäst vid tanken om att flippa relationen via Instagram dvs skapa relation genom att låta eleverna lära känna mig och bli trygga med vem jag är. Det slog mig på scen att det är väl egentligen en ganska öm tå, i mobilförbudens tider att tala om sociala medier som något bra? För mig har det aldrig varit ett alternativ att förbjuda, mobil och sociala medier har kommit för att stanna så hur hanterar jag det och använder mig utav det?

Jag är väldigt glad och tacksam över min digitalisering och hur jag har hanterat den, jag känner att jag hamnande rätt mycket tack vare det digitala skollyftet. För några veckor sedan uppmärksammade facebook mig på att det är bara fyra år sedan jag tog min badge i den webbaserade utbildningen, och vad det har hänt grejer sedan dess! Med lite masterutbildning också i ryggen så tror jag att jag har en hel del intressant att bjuda på även framöver. Jag har bestämt mig för att fördjupa mig i spelifierad bildundervisning som ämne för magisteruppsatsen. Mitt intresse för det digitala var en gång i tiden väldigt otippat men verkar numera inte gå att stoppa.

Jag har även intresserat mig mer för foto, ett ämne som minst sagt ömsat skinn under mina år som lärare. Under våren kommer jag att ingå i ett projekt med stiftelsen Lars Tunbjörk tillsammans med några elever ur nian. Därför var det också extra välkomnande att få chans att stanna kvar på konferensen och lyssna till Mattias Karlsson Sjöberg från Moderskeppet. Jag lärde mig mycket kring hur jag ska hantera och förhålla mig till det automatiserade fotografiet. Det ställer till det lite när det finns färdiga filter och erbjuds bildredigering som tar en sekund. Återigen fick jag en tankeställare kring hur mycket mina praktiska baskunskaper i bild betytt för mig i det digitala bildarbetet.

Till sist fick jag även en bit av Kristina Riilbes föreläsning. Man häpnar verkligen över hur Kristina tänkt färdigt när det gäller att uppmuntra elever till kreativt tänkande. Vilken fantastisk lärare hon är! Det var nästan så att jag kände lite sting i bröstet av att    j a g kanske roffat åt mig den kreativa delen och har för konkreta övningar åt eleverna? Jag har en ganska intetsägande bildsal också kom jag på.

Det blir förändringar och nya tankar av en utbildningsdag! Jag hoppas att jag bidrog till det för dig som var där.

2 reaktioner till “Bild i skolan 2018

  1. Synd bara att vi övriga lärare i Borås kommun inte får chansen att åka till Stockholm och vara med. Blir för dyrt…suck Varför måste allting kretsar kring pengar?

    1. Ja! Och för mig blev extra konstigt att få åka första gången som föreläsare.. 🙂 Men vi får se att det händer grejer på hemmaplan, finns alla förutsättningar i Borås!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s