att ha kul

För ett tag sedan blev jag injuden till läsecirkel, vi läser en gemensam bok som vi sedan reflekterar kring. Alla får välja ut en och den senaste boken är Carolina Klyfts memoarer, friidrotts stjärnan. Jag är inte särskilt sportintresserad tyvärr och jag har också haft väldigt svårt för att gå all in när det gäller grejer som bara blir en behållning för mig själv. Det skulle aldrig hända att jag skulle driva på mig själv att springa hundra meter och försöka göra det fortare än alla andra, i Sverige och världen. Jag hade kanske gett det en chans om det hade ökat chansen för bildlärare att få drägliga arbetsvillkor men kopplingen hade ändå varit lite långsökt kanske? Men läsningen innehåller annat som jag kan ta till mig.

Tänk ändå så självklart det är för elitidrottare att ges professionell coaching? De ges så mycket tid att rensa skallen, tänka rätt och fokusera på uppgiften. Även om det är att springa hundra meter jättefort. Själv ska jag ge hundratals barn en bra start i livet, fylla på dom med kunskaper och se till att de omformar och förädlar dessa på bästa sätt. Hade varit skönt om det satt en Arne i klassrummet och hejade på, gav väl valda tips och stärkande vägledning och en plan för nästa drabbning.

Nånting som inte var speciellt överraskande, även om jag inte vet så mycket om Carolina eller knappt följt hennes idrottsbedrifter, är hennes mantra att ha kul. Det är väldigt viktigt även för mig i min lärargärning. Att hela tiden vara på jakt efter det roliga, det mysiga, det man tycker om. För det finns där även i svåra stunder. Att aktivt leta upp det är något som jag måste för annars blir jag lätt översköljd av det negativa, det som krånglar, ställer det, komplicerar och är svårt och jobbigt. Det finns mycket sånt i vårt jobb.

Så den här veckan då? Jag fick många skratt sista lektionen, som vanligt. Vi gjorde absolut inte det vi skulle men fastnade i en diskussion om hur det är att ha en väldigt ung flicka hemma som gillar Frost. En diskussion som övergick till sagokaraktärer och vem man var mest lik? Överlag en massa enskilda samtal under veckan eftersom niorna ska påbörja sin individuella fördjupning, så många fina tankar och önskemål. Mina sjuor stretar på och några är redan så skoltrötta att de knappt får nått gjort. Därför gjordes en lång önskelista på nya infallsvinklar till bilden. På den stod rapmusik, spel och bilar bl.a, och jag dammade återigen av min monsterskola från fritids. Tänk att bli monster varnad istället för betygs varnad och därmed hänvisad till en blogg med uppgifter som utgår från the walking dead och andra specialintressen som omotiverade elever kan ha? Lite trixigt, men kul. Om det funkar, vilket jag tror att det gör. Man får så många fantastiska svar tycker jag när man närmar sig eleverna och det som intresserar dom. Fick veta ett musik intresse idag i årskurs 9, en youtube kanal med flera hundra följare. Våra barn gör så häftiga grejer, vi måste bara fatta vad dom gör.

Jag gör så gott jag kan och jag känner mig nöjd, jag har kul. Jag har jättegult hår nuförtiden och nya glasögon vilket också satt sin prägel på veckan, men de måste ju också få ha kul, eller hur?

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s