bildens vecka fredag

Skärmavbild 2018-04-20 kl. 17.09.17Under en vecka har jag fotat bilder från min vardag som bildlärare. Många bilder har det blivit, mina finns samlande under taggen #bildämnetsvecka2018. Det har varit en nyttig erfarenhet att dokumentera och jag har fått bekräftat vissa saker och sett med nya ögon på annat. Sen behöver man ju inte alltid publicera allting, har förstått under veckan att några följare på Instagram tyckt att detta varit lite onödigt. Men för mig betyder publicering skarpt läge så enligt mig har jag bara skickat ut viktiga bilder.

Några av dagens nedslag. Hur ger man formativ feedback när man har hundratals elever? Nu när omdömena är inskrivna kände jag mig såpass pigg att jag erbjöd elever samtal som av olika skäl inte fått ta del av sin feedback på dexter. Alltså inloggningen funkar inte eller är bortslarvad och ett par elever bor heller inte i en kärnfamilj, de kanske har inte sina föräldrar i Sverige eller kan ta för givet att nån hjälper dom med allt.  Det var väl typ alla som hade det behovet? För även om man har sett sina ifyllda rutor så är det roligt att få höra fina saker om sig av sin lärare och det är ju egentligen inte alls urholkande för mig att sitta med dessa enskilda samtal, det är bara det att det kan bli flera hundra, på en en vecka.

Skärmavbild 2018-04-20 kl. 17.24.49

Skärmavbild 2018-04-20 kl. 17.08.43Det är ett gissel att hinna med alla elever och stor tilltro sätts även på relationen. Hur fasen skaffar man en relation till så många? Jag har märkt under veckan att jag har ganska många strategier för det här. Jag har lätt för att stanna upp och göra mig tillgänglig på olika sätt, vilket är en bra start. Att ge elever möjlighet att komma in i klassrummet lite tidigare eller sitta kvar en stund är en hjärtefråga för mig som ofta var lite ensam när jag själv gick i skolan. Men som lärare har man också en väldig nytta av elever som vill göra rätt, vi lägger ofta all energi på den andra – mycket mindre klicken elever. Släpper man in självgående elever så sätter de ribban för resten och visar hur man förväntas vara och indirekt stärker mig i mitt ledarskap. Och elever som vill stanna signalerar att ämnet är viktigt. Det passar min mjukare ledarstil, vad har jag för förutsättningar och hur kan jag använda dessa? Så kan man tänka.

För många år sedan hade jag en klass som var väldigt stökig, sista lektionen på fredagen. Skärmavbild 2018-04-20 kl. 17.08.58Och det här var en strategi från deras sida. Stökig grupp har större chans att sluta tidigare, speciellt fredagar, och därmed hinna med den tidiga bussen. Det är en bra regel att alltid fundera på vad de vinner på sitt beteende innan man lägger all skuld på sig själv. Nåväl, man har tre minuter på sig att fundera ut nått och jag skrev Fredagsmysare på tavlan innan de kom in i klassrummet. Jag kom inte på nått bättre och nu är uttrycket etablerat. Det är ju inte bara lärare som gnetar på i skolan, våra barn kämpar också – ibland på sätt som vi inte alltid ser eller förstår. Jag tycker det är viktigt att vi skiljs åt efter en lugn och trivsam stund, att sista klassen på veckan får lov att känna sig extra speciell. Det är det minnet som sitter kvar över helgen, som gör att man vill tillbaka på måndag.

Skärmavbild 2018-04-15 kl. 21.42.24

 

Tack för den här gången!

#bildämnetsvecka2018

#bildlärare

#bild

#bildmalin

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s