det här med foto..

Jag arrangerade fotomaraton häromdagen som elevens val aktivitet. Intresset för detta var inte på topp. Elva elever hade valt detta och sju dök upp. Så fort ett barn hör ordet val så väljer de flesta enklast möjliga, för jag tror att betydligt fler är intresserade egentligen? Men kanske ett önsketänkande?

Eleverna gavs fem olika fotouppdrag. Det första temat var färgen gul. Det visade sig att en flicka i gruppen hade gul tröja på sig så efter introduktionen och att jag gått ut med tema ”färgen gul”  så reste sig alla i gruppen upp och tog ett kort på henne och hennes gula tröja. Check på den.

Det här är väl något av en utmaning för ämnet och kanske för alla som jobbar med barns lärande? Att få barn att göra saker med omsorg och eftertanke, att inte bara slumpmässigt finna utan aktivt träna på att se och upptäcka- i det här fallet. Så vi fick stanna upp och så fick de göra nya försök en bit bort.

Skärmavbild 2018-06-13 kl. 15.33.47Det var lite roliga frågor också början. ”Måste allt på bilden vara gult?” ”Måste det vara gult i exakt samma nyans som på bilden?”  (Jag la ut fotouppdragen på Instagram) ”Räcker det att ta en bild på gult eller får man ta flera?” ”Får man alltså ta bilder på olika gula saker?” Inte undra på att man verkar flummig, tänker jag, när man inte i detalj konkretiserar sina uppgifter, typ en gul blomma i närbild. Välj mellan ros och smörblomma, ros ger högst betyg. Hm..

Precis som när barn lär sig rita så ritar de det som de förstår och vet om, och inte hur det ser ut, upplever jag det på samma sätt gällande foto. Man har fem fingrar på en hand, och om dom är större än huvudet på figuren så spelar det ingen roll på barnen första teckningar. Många utav ungdomarnas foton denna dag blev lite på samma sätt, det var nån enstaka bild som stack ut men temat fasad t.ex. blev rakt framifrån en husvägg. Fasad-en husvägg- första bästa- klick. Den där lilla extra ingrediensen som är så svår att förmedla och sätta ord på som också kräver att man diskuterar varandras bilder mer ingående, hur gör man detta i helklass?

Att själv ges erfarenhet av att fotografera ger även insikt och förståelse kring bildspråk som dagligen omringar oss. Men det kräver tid och träning. Nått jag erfor idag.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s