let the game begin

Idag var eleverna på plats, så äntligen börjar det forma sig lite mer vad jag förväntas göra. Tyvärr blir jag en smula desorienterad när ungdomarna inte är där, så jag är inte i närheten av genomtänkta terminsmatriser. Men oroa sig icke, jag har haft en plan och struktur med dagens lektioner. Detta dock i all ära, bild är ett ämne som brottas med många gamla normer och traditioner, struktur löser inte allt. Kanske för dig, men inte för mig.

Jag valde att trycka på arbetsmiljön första lektionen, men utan gnäll och krav. Det är en lek numera, jag kallar den för decibel ligan. Decibel ligan är en idé som jag fick under förra läsåret då klasserna årskursvis tävlar mot varandra genom att hålla lägst bullernivå i klassrummet. Jag mäter decibel med hjälp av en app i mobilen. Klasserna tävlar om gofika med klassen, tårta till alla. Segraren förra läsåret ska belönas nästa vecka, så nu gäller att baka perfekt också så att tävlingen är värd sitt pris.

Eftersom decibel ligan sker över en längre period den här gången, det är ju ganska långt fram till tårtan under vårterminen,  så har jag klurat ut hur klasserna ska kunna levla upp och skaffa sig bonuspoäng i klassen. Bonus kan vara att ha med sig rätt material, iPad, inga sena ankomster osv Klassen får sedan välja hur de vill göra med sina bonuspoäng. De kommer att få betala av sin pott för olika belöningar och förenklat kunna köpa sig frihet och självständighet genom beslut de tar gemensamt. Det handlar om gamiefierat lärande, att använda dataspelens komponenter för att uppmuntra beteenden i klassrummet som är både till min och elevens fördel. Jag kommer dessutom att väva in första kapitlet i läroplanen, men det här är på idébasis och under utveckling än så länge. Vi får se vad eleverna går igång på och tycker känns rätt, men än så länge en positiv respons.

Grejen är väl att det finns nedärvda normer i förhållningssättet till bildämnet som jag ensam inte kan påverka eller bryta, jag har insett det nu så varför inte göra nått helt nytt?

Jag klarar inte buller längre, ljudet av glada barn kan emellanåt göra mig jättesur. En förändring har börjat ta form. Märker också att jag ilsknar till inför allt för snabba förändringar och har börjat höra min egen röst sakna en tid som har varit. Och jag börjar bli så less på att bygga en ny organisation år efter år, jag kan inte längre locka fram den entusiasmen under studiedagar utan önskar ett mer färdigt koncept och förutsättningar för att nå ut med min kapacitet som lärare. Fick även ett utbrott senast idag, tycker att det för jävligt att inte fylla på papper efter sig i kopieringsapparaten. Så väldigt oansvarigt! Så ja, jag har åldern inne och måste bejaka mig själv och mina nya egenskaper nu när jag förmodligen har börjat mogna som kvinna. Bäst att ligga lite lågt och lära sig att vara mer i stunden, njuta av och lita på att ålder i kombination med profession kommer att göra mig fantastisk. Men kanske inte just nu?

Jag gjorde ett fantastiskt jobb förra året, jag kände av det idag när jag gick i korridoren. Trägen vinner. Namnen sitter och de är vana vid mig nu, och mycket kommer nog bara att rulla på åt det håll som jag vill. Men man ska förstås inte lämna något åt slumpen. Den dåliga magkänslan som jag, utan att riktigt förstå varför, haft inför läsåret är borta. Det året har jag redan gjort, känner jag nu. Fasen vad tungt det var förra året, jag tycker så nu.

Fredagsmysarna är kvar och nya klassen blev jätteglada för utmärkelsen, jag bjöd dessutom på en floss innan vi skildes åt. Förra årets fredagsmysare dök på mig i korridoren och föreslog att de kunde bli mittenmysare på onsdagens lektion? Och på måndag introducerar jag måndagshjältarna. Mycket mys och kul lär det bli.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s