komposition och perspektiv

IMG_0043Komposition kan ju tyckas som det mest grundläggande ämnesordet för att skapa bilder men för mina elever kan detta upplevas som rena grekiskan. Denna övning utgick jag från ett foto som jag tog för några veckor sedan, och förklarade återigen att bilder byggs upp av linjer och former. ”Ser ni nån osynlig linje som som skiljer det som är nära på bilden från det som är längre bort?” ”Vad finns det för former i bilden som är viktiga?”

Bilden är ju inte märkvärdig på något vis, rent av ganska tråkig men övningen är att vi ska utgå från ett foto för att bygga en ny bild, en komposition med perspektiv, djupverkan i sig.

IMG_0051Vi tog det steg för steg tillsammans och hamnade till slut med ett papper med olika linjer för ett landskap i perspektiv som sedan skulle färgläggas. Mina åttor gjorde detta på svart papper, mycket pga av att jag hittat mycket oljepastellkritor och dessa gör ju sig så bra mot svart.

Vägen behövde inte längre vara en väg utan kanske en flod? Hur förändras den gröna färger med avstånd, jag visade exempel på det.

 

Sen började eleverna färglägga, blanda färger, gnugga färgen och några fick fantastiska resultat, och samtliga väldigt fina bilder! Via mitt Instagram konto fick jag sedan på tips på en konstnär som heter Hockney, och tänker ta med honom i temat vid nästa tillfälle.

Bedömningen utgår från det skapande kraven. Kommunicera med bild kanske jag bedömer felaktigt, jag har inga tilltänkta budskap inom temat däremot var uppgiften väldigt specifik med att syftet är bygga en komposition som dessutom visar prov på djupverkan/perspektiv. Teknik och material, hur har eleven undersökt och provat? Kombinationen färg och form, helhetsintrycket. Några har ingen djupverkan med fått fina färgblandningar och även använt sig av motsatsfärger vilket ger ett start intryck.  Arbetsprocessen är förstås också mätbar i denna övning.

Jag visar några exempel. Det gör sig inte helt rättvisa på mina foton, men ger en idé om vad som utvecklats i bildsalen för år 8.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det har varit ett jättekul arbete och mycket tack vara decibel ligan, då vi tävlar om ”tyst i klassen”, så har jag hunnit gå runt en hel del och verkligen fått diskutera och peppa kring deras skapande enskilt. Jag känner mig supernöjd och stolt över deras skapande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s