det blir vad man gör det till

Det var länge sedan jag skrev, men så plötsligt kom skrivlustan över mig. Senast igår berättade jag för en vän att jag kramar inte ut en rad till, så trött på skrivandet och öppen ridå. Där ser man vad det kan vända fort. Jag har som vanligt mycket att berätta, viktiga grejer. Mycket händer i skolan, och mycket går också obemärkt förbi om man inte berättar om det.

Skärmavbild 2018-12-06 kl. 19.02.35Häromveckan blev jag påmind om ett kändismöte som jag hade för många år sedan. Jag sommarjobbade på en lunchrestaurang och sent på eftermiddagen strax innan stängning var vi bara tre anställda kvar och två av dom pep i väg på annat en stund. Det var alltså max tio minuter som jag stod helt ensam vid disken, när plötsligt Joakim Thåström klev in genom dörren. Det var bara han och jag, ingen annan såg eller hörde. ”Har det hänt nått? Ja, Joakim Thåström var här nyss och köpte sista ostfrallan!” …eller hur?…

En stund bara för mig kan en ju tänka, men ibland vill man ju att andra ska veta, särkilt när det inte beror på ren slump som i fallet med Thåström. Lite så känner jag med skolan numera. En fullträff slår in, hårt arbete förtjänat,  men ingen ser det, förutom jag.

Nyss har jag seger intervjuat en sjunde klass till deras storartade resultat i decibel ligan, en tävling som pågår mellan klasserna kring bästa arbetsmiljö, dvs ett lugn och tyst klassrumsklimat där alla ges chansen att få koncentrera sig på sitt bildarbete. Belöningen blev valfri sittplacering och fritt arbete. Även fröken väljer att jobba fritt idag så här sitter jag och bloggar på betald arbetstid. Skönt. Jag behöver också lite svängrum, en orkar ju inte vara perfekt jämt.

Så  här sitter jag njuter i min bildsal av denna ljuvliga, lugna klass, och det beror inte på att hälften ligger hemma med halsfluss utan att jag faktiskt lyckats med en idé jag inte trodde var möjlig. Spelifierad arbetsmiljö, decibel ligan, med en hembakad tårta som pris. Det finns klasser i årskurs sju som kräver att jag viskar mina genomgångar, så det är ett väldigt intressant projekt. Att få mina spontana utrop hyschade i klassrummet, har det någonsin hänt i grundskolan? Jag menar tyst läsning typ, fast i bildsalen medan alla målar. Jag har aldrig varit med om det någonsin, det kanske säger en del om mig men jag tycker det här är fantastiskt. Lite som att Joakim Thåström dyker upp. Väldigt otippat, värt att uppmärksamma och fundera kring tänker jag.

Jag tittade på en årskurs 8 i går som ökat klassen meritvärde i bild med 55p. Pojkarna står för 64% av den betygshöjningen. Den genomsnittliga bullermätningen har minskat från i genomsnitt 63 i år 7 till 55 i år 8.  En minskning på 13% då ökningen i resultatmätningen (betyg) gjort en liknande spurt 19%. Tanken var ju också att visa på kopplingar mellan högre resultat och god arbetsmiljö, göra det synligt och konkret. Decibel ligan sammansvetsar också tanken av att vi måste samarbeta, det finns ett konkret – om än banalt som tårta – mål, och en väg dit. Det jag hade önskat mer tid för är att bygga vidare idén med bonus och utmaningar. Det funkar uppenbarligen, väldigt bra, och ”decibelligan” blev också snabbt etablerad. Att det dessutom är majoriteten pojkar som står för betygshöjningarna skapar ju ytterligare ett intressant perspektiv. det är pojkarna upplever jag som peppar varandra att vara tysta för att i slutet på läsåret.. få en bit tårta..? Men inte mig emot, det är ju skitbra!

Hemligheten bakom att vinna decibel ligan enligt många eleverna är att hålla käften och behålla kaksuget vid liv, ganska grabbigt tänker jag? Men funkar förstås också på tanter, och det kan ju vara bra att ha en förenande länk mellan oss.

Det är tufft att vara på egen kammare, man pendlar mellan hopp och tvivel när man ska peppa sig själv och tro på det man gör. Men i slutändan blir det vad man gör det till och jag känner mig nöjd med terminen.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s