Rivstart

Jag har för mycket på gång som vanligt. Varför inte starta upp med att blogga? Jag kom på en massa bra grejer på min promenad i morse men nu är det helt blankt. Typiskt, då får en komma på allt smart igen en gång till.

I dagarna ska jag sammanfatta mitt MIK projekt, vilket handlar om att få in mer kunskaper kring medie-och informationskunskap i ämnet bild. En del av det projektet har bl.a. mynnat ut i att skapa ett nytt Instagram konto, kopplat till Borås stad – där jag bor och arbetar. Jag kan tycka att det är en smula oroväckande att vi inte ges mer information och riktlinjer kring GDPR, jag har getts mer nyttigt kring detta via mina barns konståkningsklubb. Kanske har jag missat nått?

Själv startade jag, och många med mig, för några år sedan olika konton på sociala medier. Vi skulle peppas att vara där ungdomarna höll till – och jag är glad för den resan för den har innehållit en hel del nyttig reflektion och lärdomar. Till en början skulle vi ha olika konton, ett privat och ett lärarkonto vilket direkt blev ganska rörigt. Ungdomarna sökte upp mig på facebook och en fick mota i grind med att be dom följa mitt lärarkonto istället, där jag typ aldrig skrev nått eller bara tråkiga grejer. Det ställde frågor på sin spets ganska omedelbart, ska jag smyga omkring som lärare i deras privata flöden? Var går gränsen när man får bilder på urartade fester i flödet långt utanför ramtiden? Vid ett tillfälle blev jag tillsatt som adminstratör i en grupp utan att bli tillfrågad, lite besvärande diskussioner i den gruppen kan jag tillägga.  Till slut bestämde jag mig för att bara vara en vuxen medmänniska och kalla mig för bildmalin, ett användarnamn som speglar lite allt möjligt. En bildlärare, en Malin, mitt smeknamn, någon som berättar saker för andra med bilder. Så fick det bli. Men det har aldrig varit helt okomplicerat.

Varför ska jag publicera mina elevers bildarbeten på mitt privata konto? Jag har haft den här diskussionen i skolan, när eleverna inväntat det andra kontot och ställt frågor kring det. De flesta hänger upp sig på ”inställningen privat”, att jag kan gå in och göra mitt konto offentligt. Men det handlar ju inte om det. Många elever har också tyckt att det är kul att jag publicerar deras bilder, men det är också mer än en kul grej. Vi har fått nya regler sedan förra våren som ska lägga den nya grunden för vad vi publicerar på internet och då känner jag att jag vill ta ansvar för det. Och när man tänker efter kring detta så blir det emellanåt en jättegrej för mig, nästan så att jag skulle vilja sluta använda sociala medier för all framtid. Mina ämneskollegor har också antytt frågan kring vad syftet är? En sund fråga. För mig är syftet att stärka bildämnet i skolan, bilder är till för en publik och nu har vi en fantastisk vägg att hänga upp eleverna alster på som aldrig tar slut. Det skapar insyn, snackisar mellan oss ämneslärare då vi också ges ökad tillgång till elevarbeten för tex sambedömning eller planering. Det är också en bra ingång med ett eget gemensamt konto, att börja diskutera och förstå vilka regler som gäller för att publicera. Upphovsrätt, vad gäller för privatpersoner, hur skyddar man sina bilder, vilka inställningar bör man göra för sina kontot på sociala medier där man publicerar bilder osv. En väldigt bra inkörsport till MIK i bildundervisningen. Och bra av mig att se till att vi ges backup av vår arbetsgivare, tänker jag också.

Jag ska också greja med min pilotuppsats, på väg mot magistern i pedagogiskt arbete. Förra julen gjorde jag en gruppintervju med några bildlärare och skriver om betydelsen av nätverksträffar och poängen där är att det kräver en mötesstruktur och processledning för att en ämnesträff ska generera hållbar utveckling. Vårt ämne behandlas så styvmoderligt, alltså finns det ens en tydlig definition på vårt uppdrag eller vad en heltidstjänst innebär, tänker jag lite irriterat nu? Själv ligger jag på maxgräns i elevantal och självklart påverkar det kvalitén, likväl som några utav oss inte ens har en bildsal. Vi har så olika förutsättningar att lyckas, ändå är vi alla ”bildlärare”. Nä, ämnet nätverksträff gör mig bara sur och vresig och det poppar upp en del syrligheter i texten som får mig att frångå kärnan i min undersökning.

Jag fick idén om att fortsätta skriva om måluppfyllelse i bild, komponenter som skapar utveckling och ökat lärande hos eleverna. Det är lite dött lopp även i det där, men nått blir det väl? Jag ska börja formulera en forskningsfråga, en som helst inte besvaras med nya frågor. Hur det nu ska gå till?

Ha en bra start, en rivig en, så en vaknar till nu efter julens chokladtöcken. Det blir bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s