att ta sig an visuell kultur

Under hösten och vintern har jag läst en distans kurs i medie-och informationskunskap och ja, jag verkar ha blivit godkänd på alla moment och kammat hem 7,5 hp i ämnet. Det känns ganska stort. MIK har blivit en inriktning för mig som bildlärare som känns både naturlig men också lite oväntad. Sedan 2011 skrevs visuell kultur in i läroplanen för bild vilket kan föras samman med en hel del internet -och medie kunskap. Jag har iaf ägnat mest fokus åt bildfenomen på nätet.

Just nu försöker jag omfamna en lektion kring reklam. Det är två reklamfilmer jag ska ta upp hämtade från Superbowl helgen som var för ett tag sedan. Det är ju inte bara amerikansk fotboll som hägrar under denna helg utan reklam är ju också stor snackis. Lite mecka för reklamare, en annons plats på 30 sekunder lär kosta 50 miljoner dollar under bästa sändningstid? Så det är mycket pengar i omlopp och det gäller väl även att vara finurlig med hur man låter reklamen fästa och leva vidare? Ett sådant exempel är Burger Kings reklam, som även använt sig av Andy Warhol vilket blir särskilt aktuellt för oss artlovers. En dansk regissör som på 80-talet gjorde en film på Andy Warhol när han åt en Whopper. Mina åttor såg faktisk den filmen förra läsåret då vi kopplade det till youtube kulturen och det man tittar på där. Burger King har en snutt ur den här filmen i sin reklam och använder sig av hashtag #eatlikeAndy. Under den specifika helgen hade BK tydligen ett materbjudande, en ”mysterybox”, som förutom en Whopper innehöll en ketchupflaska och silverperuk. Det som händer är ju att väldigt många inte kan motstå att ta en selfie på sig själv i den nya frisyren, samtidigt som en äter på en hamburgare med påsen bredvid sig och tagga med #eatlikeandy. En kampanj med flera perspektiv. Burger King går själva ut med att idén kommer från ett försök  att skapa en jämvikt, ett lugn kontrast, till det ståhej som annars omringar Superbowl. Många känner till Andy Warhol, men inte just den här filmen, vilket även har skapat spekulationer kring dess sanningshalt. Vissa Tidningsartiklar och TV program ägnar sig bara åt att diskutera reklamen. Andy Warhol i sig är ju också intressant, som på sin tid verkligen utmanade konstvärlden och hans idé om ”fifteen minutes of fame” känns ju väldigt aktuell. Lite hopkok som jag funderar kring gällande upplägg. Ibland tycker jag att det är lagom också att inte skapa övningar kring allt utan att få berätta saker för barnen, och ta frågor som de kommer.

Jag är långt ifrån kunnig på allt det här, bambi på hal is för det mesta, men jag har en drivkraft och nyfikenhet som gör att jag vågar blotta mig. Ofta blir eleverna också nyfikna, men ibland får en lägga ner – det blev för konstigt, ointressant, svårt..Överlag  tycker jag att känns rätt och som ett bra sätt att plocka upp visuell kultur, att våga peta i det som är aktuellt just nu. Reklam är vår tid största kulturyttring och det är viktigt att försöka upptäcka komplexa sammanhang. Det är inte bara att sälja en produkt, det är så mycket mer raffinerat än så.

Vill du veta mer om mitt MIKprojekt så har jag ytterligare en blogg för detta som du är välkommen att kika in i. https://bildmik.home.blog/ Där hittar du fler lektionsförslag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s