Kopplingar

Jag borde inte skriva det här.. nej, det kan bli fel. Nån kan känna igen sig och bli sårad. Ett barn i sitt skolarbete. Jag har ju elever som kikar in här ibland. Men jag är också så frustrerad just nu, nån kanske känner igen sig och lär sig något? Jag är på mitt jobb nu, tänker jag, jag har ett uppdrag att förhålla mig till och kunskapskrav i ämnet.

En årskurs har skapat egna filmtrailers och som led i det har jag förberett en bildanalys uppgift om just filmtrailers. Du kan se uppgiften här . Jag har gått igenom igenom uppgiften och vid det tillfället även gjort en bildanalys tillsammans med hela gruppen. Jag har alltså gått igenom frågorna till en trailer och gjort analysen först tillsammans i helklass.

I mitt lilla ämne förväntar jag mig att elever ska veta vad kopplingar är, i årskurs 9. Det är något som de rimligtvis borde träna vid varje tillfälle av analys och reflektion i samtliga ämnen. Att göra jämförelser, liknas vid och nyansera sina svar. Ändå anar jag i denna stund att min feedback kommer att ses som ett personligt påhopp. Ungdomar kan vara så känslostyrda, mästare på att lägga skuld på någon annan, läraren.

”Till oss själva kan vi koppla att man lätt kan känna sig dömd och utpekad över sättet man beter sig på. ”

Respons: Vill ni nå högre högre än E måste ni arbeta mer på era kopplingar och utveckla resonemanget kring dessa.
På t.ex. C nivå beskrivs kravet följande: ”Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.”

 

Ja, redan nu börjar oron komma över hur mycket onödigt tjafsande det kommer att bli kring det här. Har det med bildämnet att göra? Är det jag? Detta motstånd kring bildanalys?

Jag har så lite tid för feedback och bedömning och nån lämnar in en text som antyder att övningen är nått slags skämt?

”Det finns många små kopplingar i filmen som vi kanske kan koppla till, såsom att åka bil, se solnedgången, se en helikopter eller känner folk som heter Julia.”

Eller den här: ”Det finns ganska många kopplingar i trailern som man kan koppla till världen.” Och dessa ska jag gissa mig till då eller?, frågade jag eleven. Muntligt, aldrig vassa kommentarer i text. 

Nej, skolan är ingen personlig vendetta mellan lärare och elev. Jag förväntas göra min del och eleven sin. Jag tycker mig uppleva att det råder nån slags förvirring kring vad skola handlar om, man vad förväntas göra i skolan och detta äter upp min tid och energi. Jag måste ideligen förklara självklara saker, som dessutom gör att jag riskerar hamna i konflikt.

Det blir allt svårare tycker jag att urskilja särskilda behov från ren lättja.

Nu är ju dessa elever relativt få ändå, jag har en betydligt större klick elever som jag hellre påminner mig om.

”Jag hade fantasier om att älvor brukade dansa här, är det mänskligt att tänka så?” säger huvudpersonen i filmen. Vi tänkte direkt på alla konstiga drömmar och mardrömmar vi haft genom livet, hur realistiska dem kan verka i stundens hetta, men så orimliga dem blir när man vaknar upp. Drömmar är ofta hjärnans sätt att bearbeta information för föregående dag och det sätts ihop till de mest overkliga drömmar, där informationen syns från ett helt annat perspektiv och kan skapa en illusion av ens verklighet.”

De är så unga och har erfarenheter och ramar därefter, jag begär inte mycket. Här ovan är ju ett gott exempel på hur två elever hittat liknelser och smakat på bildspråket genom reflektion och diskussion.

Och det slutade bra för den lilla klicken också föresten, den tid jag ägnade åt responsen medförde att ett flertal elever valde att göra rätt och se över sina analyser igen. Inga sura miner, men dock extra och onödig tid som gått åt. Ännu en lektion…En chans till, så får man väl se det?

Men det är lite påfrestande som sagt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s