Kunskapens träd, en skiss

Första terminen då jag var tillbaka på högstadiet igen efter en tid på fritids så utbrast en av mina nya elever, i årskurs 9 dessutom: ”Men kan vi inte bara plocka äpplen från ett träd som vi gjorde när vi var små?Varför måste allting vara så komplicerat!”

Tanken har hängt sig kvar. Ja, varför inte återgå till invanda mönster skapade av fröknar i en tid då barnen är som mest lyhörda? Ett stort träd där man beskriver kunskaper som ska plockas under terminen/ läsåret. Vilka äpplen har du betat av och vad har du kvar? Inte min idé som sagt, men varför släppa taget om något som fungerar? Min farhåga har av någon anledning varit att det kanske är för barnsligt? Men allt som kan skapa klarhet och tydlighet – och därmed även elevens självständighet och egen drivkraft gör att jag är villig att släppa på prestigen en smula.

Under läsåret har jag både undersökt och fångat upp saker som kan bli bättre. Det vanligaste misstaget jag gör som lärare är att jag bara ser min egen bubbla, mitt lilla ämne bland allt som ska göras under elevens arbetsvecka. Det är väldigt mycket att komma ihåg och en vecka tycks vara oaser av tid för en yngling som knappt kan återberätta vad som hänt under dagen. Det man också kan ha i minnet är barns rädsla för att göra fel, de får hjärnsläpp helt enkelt och många har skinn på näsan och hamnar i affekt när man ifrågasätter. Att skuldbelägga har ju även några insett fördelarna med. Vi vill ju alla bara att det ska flyta på, eller hur?

Skärmavbild 2019-05-06 kl. 19.55.15Jag håller på och samlar olika arbetsuppgifter på bloggar. Min tanke är att eleverna ska få jobba med det centrala innehållet och kunskapskravet därtill kring redskap, teknik och material. Vi har i nuläget en kursplan som inte delger när, vad eller hur dessa tekniker ska tränas eller hur man ska mäta en kunskapsstegring.. och på högstadiet får jag ofta en samling elever från olika skolor som också gjort väldigt skilda saker i bild. Så varför inte låta eleverna själva få välja övningar inom detta, och presentera en rad olika. Några äpplen kommer att handla om det.

När det gäller bilduppgifter som tränar det kommunikativa, bildspråket, så tänker jag att jag kommer att göra detta digitalt. Det digitala arbetet frigör tid, tid som man kan lägga på diskussion, presentation och diskussion. Då tänker jag mig gemensamma bilduppgifter under teman, i likhet med de perspektiv som finns inom bildanalys. Här behövs också pedagogisk vägledning på annat sätt än att följa instruktioner på en blogg, därför tänker jag att det är viktigt att vi sluter upp gemensamt kring dessa uppgifter. Man kan också med fördel ha inslag av bildanalys i dessa övningar.

Jag har pratat med några elever, med svårigheter, som antytt att det skulle vara enklare att ha en lista med saker som ska bockas av. Det låter förstås lite krasst, men mina elever är också väldigt fokuserade på vad som ska göras. Och om jag kan skapa ro i det kanske det växer en trygghet och nyfikenhet kring hur det kan göras, tänker jag?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s