bildanalys med emojis

Den här idén dök upp under min tid på fritids då jag ville prova bildanalys med mindre barn dvs barn som inte kan läsa och skriva. De fick då uppgiften att tolka bilder med hjälp av emojis, som små minneslappar för att beskriva känslan i bilden.

När vi i årskurs åtta arbetar med att designa popcornbägare med inspiration av popkonst och uppgiften också består av att kombinera text och bild, så tänkte jag att kanske skulle damma av mina fritidsuppgifter? För vår vardag består ju väldigt mycket av kombinationen text och bild, vi chattar och skickar sms med piktogram, emojis.

Jag har delat uppgiften i en gruppdiskussion och sedan en självständig uppgift. Grupp diskussionen är ett antal påhittade scenarion tex

Skärmavbild 2019-11-21 kl. 13.10.07

Jag lägger mig inte i diskussionerna så mycket, de kan kännas lite personligt och inget behöver skrivas ner eller lämnas in.  Det är väl mest ett tillfälle att få diskutera olika emojis, och det faktum att en såpass enkel bild kan ha flera tolkningar. Att man kan koppla tolkningar till sig själv, vi uppfattar likt eller olikt beroende på våra erfarenheter t.ex. Då blir det också tydligt att mottagaren spelar en stor roll när vi ser och ska tolka bilder, dels att tänka på hur något kan mottas och dels hur man själv tar emot.

Skärmavbild 2019-10-22 kl. 21.29.59

När diskussionsdelen är färdig får man en självständig uppgift som kretsar kring att hitta emojis i olika konstverk dvs inte riktiga emojis men känslouttryck, och hur man sedan uppfattar bilden som helhet.

Det här konstverket tex av Lena Kronqvist, vilka emojis hittar man i den? Skärmavbild 2019-11-21 kl. 14.39.13 Skärmavbild 2019-10-22 kl. 21.49.53Skärmavbild 2019-11-21 kl. 14.43.14

Det blir väldigt tydligt att det finns många olika saker på gång i bilden som skapar olika intryck att reda ut, och uppgiften är nog lite svårare än vad jag först trodde, i all sin enkelhet. Men allt som väcker engagemang och egen drivkraft hos eleven, en utgångspunkt för att börja tänka och analysera.

Publicerat av

bildmalin

Bildlärare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s