Bildens år 2020

Mycket av det nya bildåret har jag förstås ingen aning om och mycket lär bli samma stretande som alltid, men några saker har jag hyfsad koll på.

Den största förändringen är väl att barnkonventionen blir lag och för bildämnets räkning kan ju detta stärka ämnets betydelse? Särkilt intressant är punkt 13.

Skärmavbild 2019-12-30 kl. 07.54.41

Yttrandefrihet kräver kunskap och medvetenhet och jag har under hösten tappert  tragglat det konstnärliga uttrycket för att sprida nya insikter och tankar för årskurs nio. Ett tema som även kommer att ingå i en utställning i slutet på januari, en produkt av vår studieresa till Auschwitz i höstas.

Barnkonventionen stärker även min syn på vikten av att förmedla kunskaper om bildspråk på nätet, hur och varför man påverkas?  Förhållningssätt inom ”annat uttrycksmedel som barnet väljer” såsom Instagram och Tiktok, tänker jag? Medie- och informationskunskap, MIK, tränger sig på och jag känner mig väl förberedd.

Mitt i intensivt julfirande trillade det också in en massa fina förslag på logotype för årets ”Bildämnets vecka”. Bildämnets dag startade jag 2016, mest som en kul grej men har sedan förstått att många av landets bildlärare hänger på och visar upp sin undervisning och manifesterar ämnet. I vårt led behöver vi den boosten, fantastiskt! Sedan förra året blev det en hel vecka och kanske om jag har ork och lust så det blir det nått speciellt event här i Borås detta år. Det har varit en dröm för mig länge att ordna ett slags Edcamp, så helt omöjligt är det inte. Håll utkik på Facebooksidan Bildämnetsdag som jag driver tillsammans med Åsa Fant

Sen ska jag förstås få lite ordning på mina studier och göra mitt bästa för att bli klar med min magisteruppsats i pedagogiskt arbete. Ingångar finns det många av, alla lika intressanta och värdefulla för ämnet. Lite skralt med tunga hyllvärmare i ämnet bild. Det som intresserar mig mest just nu är anpassningar, digitaliseringens betydelse för ämnet och ökad måluppfyllelse för pojkar, så har jag tur så lyckas jag tvinna ihop allt det där till något läsbart. Jag ser faktiskt fram emot att sjunka ner i bokträsket igen och försöka få till något vettigt.

2013 startade jag den här bloggen och även om jag har vacklat genom åren så känns det som en god vana. Det är kul att ni orkar läsa, och för väl att ni inte är allt för många så jag slipper kränga diskmaskiner och rodda tävlingar utan kan vara en alldeles vanlig fröken som inte kan eller förstår allting, än.

Gott nytt 2020!

 

 

 

 

2 reaktioner till “Bildens år 2020

  1. Bra val av intresseområden – jag tror du är något på spåren där!
    Gott nytt och god fortsättning! Kram C

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s