Könsnormer i bildspråket

Några av mina högstadieflickor upplevde obehag häromdan när en patrull killar stövlade in omklädningsrummet efter gympan. Det kan man ju förstå. Under historiens gång framkom det att pojkarna var av det yngre slaget och eftersom jag själv undervisat i förskoleklass för inte allt för länge sedan föreslog jag att de förmodligen satt sig med sin fröken för att bearbeta det fruktansvärt obekväma med att ha tvingats se nakna tjejer. Tänk vad det händer grejer, bara på några år.

En bild jag tar upp i undervisningen är Arvida Byströms reklambilder för adidas. Hade mina förskolekids fått se den här bilden och jag ställt frågan vad de tror gjort människor så arga över den så hade de förmodligen svarat att man inte får lov att ha klänning på sig när man ska ha gympa. Då måste man ha särskilda gymnastikkläder, annars får man inte vara med. Det vet ju alla. En stor snackis i förskoleklass som också kunde väcka heta känslor och diskussioner bland barnen då gränsen för ”vanliga kläder” och ”gymnastikkläder” kunde vara svår att avgöra. På bilden nedan är det dock väldigt tydligt.

Skärmavbild 2020-02-02 kl. 11.17.27

Ungdomar gissar förstås på de håriga benen. Tänk ändå att en kvinna med håriga ben kan utlösa så mycket negativa reaktioner, Arvida blev ju t.o.m. mordhotad pga av dessa bilder, och vad säger det om de normer som finns?

Skärmavbild 2020-02-02 kl. 11.25.15I mellotider kan det även vara av intresse att visa bilden av ett helsidereportage med en kvinna som enligt utsago aldrig rakat sig i armhålorna, det har helt enkelt inte blivit av. ”Det var min armhåla” lyder huvudrubriken.

Skolbibliotekarien Lina Ehrin från Ludvika har sina fifteen minutes of fame just nu. Helt ofrivilligt. Det var hon som ”flashade” sina håriga armhålor i direktsändningen av Melodifestivalen i lördags.”

Det var en artonåring som mitt under Loreens eufori uppmärksammade att en kvinna i publiken glömt att raka sina armhålor, tog en skärmdump och spred det vidare till allmänheten via facebook. Artonåringen som har fått förbli anonym, det avslöjades dock att det är en han, lär ha uttalat ”Det har blivit alldeles för stort. Jag har inte sagt ett piss om orakade armhålor och jag har inte gjort något illa.” Han valde även senare att ta bort bilden.

På en timme fick bilden 1700 likes och spreds flitigt med en medföljande chatt då i stort alla åsikter handlade om att håna och kränka Lina.

Den här historien har många trådar att dra i. Vad får man lov att publicera, vad bör man tänka på när man har en mottagare, vilket ansvar har man själv i sociala medier som konsument? Och orakade armhålor? Är det hennes problem, eller ditt? Att kommentera och dela? Är detta av allmänintresse? Hon fick en helsida i en svensk kvällstidning, och har blivit intervjuad om sina orakade armhålor? Ganska absurt tänker jag personligen, men hoppas att artikeln stärkte upp normkritiken inom den svenska befolkningen.

Skärmavbild 2020-02-02 kl. 11.32.44

Allt startade med en bild. När bilden fick mottagare så började det hända grejer. Det här är en intressant, och lite rolig infallsvinkel på allvarliga diskussionsämnen.

 

källa:

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/p6GlrE/lina-det-var-min-armhala

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/7lmylo/sveriges-mest-kanda-orakade-armhala

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s