Några tips

Jag tror jag sa ordet läcker tusen gånger i fredags. Varje gång bet jag mig i tungan men jag kom inte på nått bättre att utbrista när jag gick runt i klassrummet och kikade på ungdomarnas bildarbeten.

Åttorna jobbar med collage nu och de ska utgå ifrån att förändra en reklambild. Vi har tema könsnormer så har de möjlighet får de gärna koppla sitt bildarbete dit som ett sätt kommunicera tankar och intryck av det jag har gått igenom så blir det en extra bonus, men också hög svårighetsgrad. Ganska mycket kompromissande i uppgiften, tänker jag, beroende på t.ex. vilka bilder man hittar samt även vad man personligen vill bjuda på. Själva inspirationsmaterialet är hämtat från statens medieråd, ett tema med samma namn.

En liten film jag visar, som jag kan tipsa om, är en konstnär som vill uppmärksamma porträtt på kvinnor i reklambilder. Jag vet inte så mycket om det här men jag brukar uppmuntra eleverna att prova poser från olika reklambilder, så i den vevan är det lite kul att visa detta konstprojekt. Det blir så väldigt tydligt hur vi framställs beroende på kön.

Jag har haft ett väldigt missöde med mina beställningar och har nästan inget material. Jag satte igång en collage uppgift och hade knappt några tidningar, ja ..så där galet det blir ibland. Men så upptäckte jag en ny grej som vi har testat. Och det blir ju bara så läckert!

Vanligt bokplast och en kopierad reklambild. Lägg motivet mot klistersidan och doppa sedan bilden i vatten. Jag har baddat av överflödet, är pappret för blött är det risk att hela remsor glider av. Gnugga lätt med fingerspetsen mot det fuktade pappret och rulla av lager av papper. Själva tryckfärgen fastnar i bokplasten så man kan gnugga fram väldigt transparenta bilder då det man sedan lägger i bakgrunden på sitt collage lyser igenom.

Inspiration till temat är även Carolina Falkholts grafitti. Vi ska ju ta upp bilder som behandlar sexualitet så varför inte visa upp några konstnärliga snippor? Carolina har dessutom en husvägg full av sådana i Borås där jag arbetar, från No limit 2014.Skärmavbild 2020-01-28 kl. 12.23.55

Claudio Parentela har jag även presenterat som inspiration till det praktiska arbetet.Skärmavbild 2020-02-02 kl. 07.04.18

Det här är en kreativ uppgift utan givna lösningar och svar. Det är en utmaning för mina elever. Dels den här ”plastbilden” som kräver att man tänker på sin bild i olika lager men också att frångå en slitsad bana av ”rätt och fel” och behöva göra egna val. Många har panik till en början, men lugnar sig efter en stund och fram växer den ena LÄCKRA bilden efter den andra. Blown away, som en säger.

Ytterligare har min bildkollega en bildanalys till temat då eleverna väljer en reklambild och fotar sig själva i samma pose och utgår sedan från dessa bilder för att analysera. Verkar vara en väldigt bra och intressant uppgift, som även mina ska får prova.

Ja, lite hafsigt nedskrivet från könsfronten i bildsalen. Ta för er det som passar.  🙂

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s