Fejk news

Skärmavbild 2020-06-13 kl. 07.23.32Bilden sprids av Donald Trump och hans mamma på sociala medier med citat från mamman. ”Ja, han är en idiot med noll förstånd och social kompetens, men han ÄR min son. Jag hoppas bara att han aldrig blir politiker. Han skulle bli fruktansvärd.

Bilden antyder att det är ett gammalt tidningsurklipp och det ser onekligen verklighetstroget ut. Innehållet i mammans uttalande verkar också för många högst rimligt. Donald Trump har kritiserats både för att vara idiot, osocial och att han kläcker ur sig grejer som verka sakna rimlighet och sunt förnuft. För kritiska motståndare är bilden rolig, den sprids också i syfte att skämta. Men det finns också en risk för att mottagaren faktiskt tror att detta är sant. Det är det inte. Det finns ingenting som tyder på att Donald Trumps mamma ska ha sagt detta.

Jag har med all säkerhet också spridit sånt här vidare men jag försöker tänka mig för numera. Jag blir också ofta förundrad över den vuxna sfären som ideligen riktar kritik mot barn och ungdomars medieanvändande och allt som måste kontrolleras och styras upp, när man själv redan vid morgonkaffet obekymrat sprider falskhet och propaganda på nätet. Jag har själv inte så mycket till övers för Trump men enough is enough på nått vis.

Jag vill gärna föra in mer av medie- och informationskunskap i skolan men frågan är om det inte är vi vuxna som ska börja lära oss först? Ungar verkar ha bättre koll om jag ska vara ärlig.

Jag har också reagerat på en annan sak under våren. Strax efter WHO varnade för en pandemi kom det bara efter nån vecka en ytterligare varning om infodemi. Jag förvånas minst sagt hur okritiskt medier uppmuntrar att sprida ”symptom på Corona”. Muntorrhet och svettattacker, huvudvärk och förlossningsvärkar? Jag tvivlar inte på att läraren Karin Nygårds varit sjuk, men faktum är att hon vid denna tid då hennes symptombilder spreds både på eget intitiativ såväl som i olika intervjuer i ganska stora nyhetstidningar och TV program,  så hade hon ännu inte blivit testad för Corona. Numera har det tydligen bekräftats.

Två intressanta fenomen att blicka tillbaka på, då även bildspråk spelar en avgörande roll för att sprida information som också i stor utsträckning ses som trovärdigt.

https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-trump-mother-quote/false-claim-donald-trumps-mother-said-he-would-be-a-disaster-in-politics-idUSKBN21Z2AF

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s