Det här med språk

Jag var hemma hos en kär vän till mig häromdagen som är väldigt duktig på språk. Hon var förstås nyfiken på mina ungars val av språk i skolan och själv tog jag upp mitt dilemma med engelskan. Jag vill ju så gärna klättra högre upp studiemässigt och ska jag klara en forskarutbildning så måste jag kunna hantera engelska, vilket jag i nuläget helst undviker. Hon menade att har man bara en god grund så fixar sig allt, det är bara att komma ihåg och omsätta nya ord. Det kändes ju väldigt hoppfullt. En gång i tiden hade jag ett väldigt stark engelsktalande språk och har faktiskt bott ett år i USA där flera av mina nya vänner gissade att jag var från Kalifornien snarare än Sweden. Sen är ju USA som det är, underbara människor men jag blev ofta besviken när jag började tala svenska men en annan ”from Sweden” och återigen tvingades inse att det var mormors moster som kom därifrån och det enda svenska som fanns kvar i den släkten var de ljusblåa ögonen.

Nåväl i sommar har jag tänkt att ta igen lite på forskningsområdet inom Bild. En studie som jag upplever viktig för bildämnets räkning är Enabling media av Ingrid Forsler på Södertörn. Jag vet inte exakt vad den handlar om, den är ju på engelska, så i ren panik hörde jag av mig Stefan Paulsson numera på RISE och tipsade honom om en jäkligt intressant studie ihopp om att han skulle blogga om den och samtidigt leverera lite ”good news” om bildämnet. Då skulle jag få en övergripande förförståelse av studien och därmed kunna gå in på intressanta smådetaljer. Nja, nu visade sig att han inte kommit så långt med där, än. Nåväl, han har alltid viktiga grejer på gång Stefan och jag får väl helt enkelt träna upp min engelska genom att läsa Ingrids avhandling. Jag frågade henne faktiskt vid nått tillfälle vad den handlar om varav hon skrev tillbaka; Avhandlingen undersöker föreställningar om medieteknologier i bildundervisningen i Sverige och Estland. Syftet är att förstå hur medier, i en utvidgad bemärkelse, bidrar till att strukturera hur vi tänker kring utbildning och fostran. Avhandlingen anlägger också ett temporalt perspektiv och försöker förstå hur detta tänkande också bygger på en förståelse av det förflutna samt på föreställningar om framtiden och framtidens medborgare. Teoretisk utgår avhandlingen från mediehistorisk och mediefilosofisk litteratur kring medier som strukturerande för tid och rum, samt ifrån det framväxande fältet medieinfrastrukturforskning. Det senare har också inspirerat till avhandlingens metodologiska ansats för materialinsamling, som är en kombination av etnografiska fältstudier och intervjuer, och visuella/kreativa metoder som videopromenader och workshops.

Här har en mycket kvar att lära, även på svenska. Frågor på det? Nä, jag kom inte på en enda.  Det jag dock känner och tror är att studien är av stor vikt för bildämnets utveckling då den tar upp hur och varför ämnet kan interagera med visuell kultur på internet via sociala medier och att det finns en urkraft och kompetens bland bildlärare att fånga upp det, att vi har en enorm förmåga att utveckla ett reflekterande tänkande kring det hos våra elever, vilket är superviktigt för våra barn. På sikt medför det att MIK, medie-och informationskunskap har smygit sig in i bildämnet och blir en del av elevernas digitala kompetens i skolan. Alltså vi vet inte så mycket om vilka kompetenser som krävs i framtiden, men att kunna läsa bildspråk som sprids via nätet och framförallt ha förmåga att sålla och analysera propaganda – ja, där finns vår nästa exportvara. Våra kids.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s