En ny början

Jag har börjat jobba i stan och det känns väldigt bra. Redan första dagen kändes det befriande att ha så nära till allt. Jag och mentorskollegan Martin vallade våra nya sjuor ner på stan för att titta på en staty vi har här i Borås, en av många fina. Men jag tycker att just den här är lite speciell och en bra inledning för att skapa en ny grupp, men inget jag tidigare kunnat göra på en timme med lagom promenadavstånd. Det handlar om Carl Fredrik Reuterswärds No violence, som i Borås är smått unik då den istället för en revolver har en pistol med knuten pipa.

Många av våra elever kände till den men kanske inte så mycket historien bakom den och att den idag har blivit en symbol för fred över hela världen. Martin fyllde också i att vi bor i ett land som haft fred väldigt länge och att många människor som inte har den lyxen vill komma hit för att skapa sig en trygg framtid. Det blev väldigt bra och eleverna kändes engagerade. Jag tog lite kort info om Anna Lind också, eftersom statyn står i en liten park som heter Anna Linds park.

Den största uppmärksamheten fick kanske John Lennon, anledningen till att Reuterswärd gjorde statyn. ”Är han lärare?”, frågade nån. Ja, bra gissning för en man med runda brillor och lite urholkad frilla? Men vad gammal man känner sig när ungdomarna frågar vem John Lennon är, inte ens Beatles fick klockorna att ringa, så här fanns en stor kulturell win-win på flera plan. Drillad i värdegrundsarbete som man är så hade jag valt citat från John Lennon att diskutera och reflektera över, han har ju även kläckt ur sig en del bra grejer.

Jag tycker det gick över förväntan, med tanke på alla staket och trafik som vi omringades av. Det blev en fin start, en ny början.

Jag vek ihop det som en liten broschyr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s