Kan inte Nog tipsA om Blogg

Har man många tvåspråkiga elever så kan jag inte nog tipsa om blogg, skaffa en bara, det är så smidigt. Allt du skriver i övrigt gällande undervisningen går lätt att kopiera och publicera på blogg. Varför?

Jo, det har med widgeten translate att göra, översättningen har gått från lite halvkass till helt okej bara på nått år och det finns mängder av språk att välja mellan. Jag har provat flera språk under veckan, persiska, swahili, kurdiska – nja, finns fler varianter, kinesiska, arabiska, somaliska.. Många av mina elever är tvåspråkiga och jag har dessutom tur att de kan läsa på sitt hemspråk. Men ska inte undervisningen vara på svenska? Jo jag babblar på svenska, vi pratar svenska i klassrummet men för att hamna rätt i sammanhanget är det skönt för en tonåring att kunna ges möjlighet att förstå det övergripande. Förstår eleven vad den ska göra då suger de lite på meningarna och frågorna, och det blir meningsfull svenska tänker jag. Eleven söker ord och meningsbyggnad i en situation där man redan har förstått och känner sig trygg med det som ska göras, och vill bara veta lite mer eller ges möjlighet att sätta ord på det man gör eller bara prata. Svenskan blir då en tillgång, en bonus och inte en pinsam begränsning.Det här är KASAM dvs känsla av sammanhang för mig, superviktigt i en lärmiljö. I en språkinlärning/utveckling, ur mitt perspektiv, är det viktigt att man har ”råd” att göra fel, säga fel, göra bort sig eller våga, chansa. Det så man lär sig och inget ska falla för det.

Själv bloggar jag via wordpress. Den enda nackdelen med blogg är reklam, man måste idag äga sin domän för att slippa reklam. Å andra sidan kanske man inte har så många besökare på bloggen att det anses aktuellt med reklam, det man kan tänka på då är att inte dela bloggen på facebook tex utan ha den enbart för eleverna, för att minska ner antal läsare vilket även lugnar reklam annonserandet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s