Med jämställdhet i fokus

Jag har skrivit om det här förut men jag älskar verkligen den här bilden som Arvida Byström gjort och under veckan har skolan haft tema jämställdhet och jag fick då tillfälle att visa den, då alla ämnen skulle ta upp sitt perspektiv i frågan.

Arvida arbetar som fotograf och använder sig själv som modell. Som fotograf blev hon anlitad av Adidas för att göra bilder till deras reklamkampanj, och bilden är ett resultat av det. Man ser skon närmast i bild men fokus hamnar ofta på nått helt annat. Genast började vissa elever surra om det var en kille eller tjej på bilden? Och de håriga benet som syns tydligt, har hon inte rakat sig?

Arvida fick ta emot en hel del hat från allmänheten pga av den här bilden, hon blev t.o.m. mordhotad. Folk skrev till henne om hur äcklig hon var med sina håriga ben. Tänk att en bild kan väcka en sån reaktion? Och att det handlar om orakade ben? Vad säger det om våra förväntningar på varandra, får ingen lov att bryta normerna? Och vad är värst? Att mordhota eller strunta i att raka benen? Kan man bli polisanmäld om man går på stan med lite lurviga ben som kvinna? Better hairy than scary, som en säger.

Eleverna var roade och fick en tankeställare, i vissa klasser var diskussionerna heta för eller emot. Det blev som vanligt en kul snackis.

Senare kommer jag upp tråden igen när vi har popkonst tema och Andy Warhols kändiskvart är på tapeten. Då tänker jag berätta om bibliotekarien som blev rikskänd efter att ha dansat loss i linne på melodifestivalen för ett par år sedan. I en intervju visar hon glatt upp sin håriga armhåla och förklarar tålmodigt att hon aldrig har rakat sig, hon har helt enkelt inte haft tid. Att ställas inför livets val och våga prioritera är väl det enda av nyhetsvärde i den artikeln – och på tal om det så tar jag helg nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s