Gränser, gränslöst och däremellan.

Veckan har i stort handlat om gränser på olika sätt. Nya elever nya gränssättningar. Jag kände kanske förra veckan att jag tappade gnistan lite för mina yngre patruller, jag undervisar ju även på mellanstadiet numera. Det är rätt mycket att tänka på och erfarenheten av vad som kan tänkas hända är en smula begränsad i förhållande till vad som händer, då jag främst undervisat på högstadiet. Men under veckan har det varit väldigt lugnt, såpass att klasserna fått idel beröm av mig för sitt fina uppförande i bildsalen. Vid ett tillfälle undrade jag nyfiket vad som är hemligheten bakom denna framgång? De var en tysta en stund sedan tog en flicka längst fram tonen och sa ”Vår lärare skällde ut oss så in i helvete efter förra lektionen!”

Det var uppfriskande. Också en handling som kanske allt färre lärare vill hamna i fokus för, allt ska ju vara så professionellt numera. Gamla hederliga metoder som en rejäl utskällning hamnar i gråzonen och sker det för ofta ses det väl mest som ett tecken på en begynnande utbrändhet? Nja, funkar det inte kanske man ska prova en annan metod snarare än att göra det ofta? Men ger det förväntad effekt är en utrensning bara bra, tänker jag. Det handlar om spruckna förväntningar då besvikelse och frustration väller fram och är inte det den sortens passion som man önskar att alla lärare kunde ha för andras ungar? Det egna lilla gänget av kids som man följer varje dag, som man bara önskar allt väl. Så skärp er!

No limit har också varit på agendan under veckan, det gränslösa skapandet. Idag fick vi, jag och en klass, förmånen att ta en runda tillsammans kring husväggarna. Skolan ligger ju strax intill området där årets Nolimit festival arrangeras. Lite nervöst också, för mig, eftersom just den här klicken tycks vara måna om den ”pedagogiska kvarten” men alla elever dök faktiskt upp i hysfad tid. Stämningen var på topp, kul för ungdomarna att träffa riktiga konstnärer och höra hur de tänker kring olika saker. En var väldigt spontan, berättade att han både varit full och gjort kriminella grejer, vilket förstås var lite extra spännande. Välkommen i gänget, sa jag glatt, jag kan ju också vara lite spontan tyvärr. Men vi hade kul, vi var bara människor för en stund och det kommer att leda till något väldigt gott i klassrummet.

Två nedslag i veckan, två ytterligheter till lösningar för att komma på rätt väg. Tänk så många svar det måste finnas däremellan, en ska bara klura ut dom. Och så blir det bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s