Att lämna in eller inte lämna in

Hörrni inlämnings statistiken ligger på 22%. Jag brukar vara ganska orolig när den ligger på 85, och ni ligger på 22, så vi får helt enkelt stanna upp lite och börjar prata om det här.

Så startades en av dagens lektioner. Det är ett problem att eleverna inte lämnar in, och har man inget resultat så riskerar det att bli ett F. Att betygs varna är dock att sätta en ganska stor och allvarsam karusell i rullning. Rektor och elevhälsan kallas in och analyserar pedagogiska insatser och tvingas ta beslut kring hur minimala resurser ska fördelas. Det är därför ganska schysst, berättade jag, att eleven talar om att man kanske inte förstår, eller vet, hur det arbete man lagt tid på ska lämnas in. Det blir liksom bäst för alla.

Och det här har ju ingenting med kunskapsbedömning att göra. Skulle jag vara en sämre lärare för att jag inte förstår hur kopieringsmaskinen fungerar? Jag har ju sett hur de har jobbat men jag känner inte alla än, vet inte allas namn, lätt hänt i egenskap av lärare att man kryssar rött i omdömet. Det vore ju dumt att göra det pga av att eleven kanske inte förstår hur man lämnar in på google classroom? Det ligger ju liksom på strukturell och organisatorisk nivå. Så i min analys, förklarade jag, så jag har kommit fram till att ni är osäkra på hur man gör när man lämnar i ett digitalt forum? ja, eleverna höll med och jag fick en hel del frågor under lektionen hur man gör. Och enkelt är det inte, mycket kan gå gå fel när man ska lämna in både text och en bild. Bilder som många hellre tar med sin mobil eftersom datorn inte gör arbetet rättvisa, vilket är ytterligare en process. Det finns också olika val, ”lämna in” eller ”dela med”. Vad skulle man själv välja för att göra ett gott intryck på fröken? Hittade några inlämningar via mailen, från de som elever som velat ”dela med sig”. Fel, fast ändå väldigt fint.

Sen hänger inte allting på inlämningen, men när den inte görs är det svårt att bena ut varför den inte görs? Tre elever ur denna klass påbörjade själva uppgiften idag, vilket är lite anmärkningsvärt men även tre elever som riskerar att inte bli så synliga när det är så många som inte lämnar in, och jag kan checka av vilka som är klara med arbetsområdet. Idag blev det väldigt synligt vem som är vem och vad de behöver för stöd och jag kan berätta att en elev kanske inte klarar kunskapskraven, en elev som också behöver uppmärksammas av rektor och elevhälsoteam. Det handlar då om 0,04% av eleverna, och inte 78%. Jag avslutar veckan med den tanken. Jag kan inte påverka allt, men 99,96. Det får man vara nöjd med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s