med distans

Så har då turen kommit även till mig med distansundervisning. Min första tanke var att äntligen få babbla på i godan ro utan att bli störd. Min plan är sålunda att berätta om konstnärlig yttrandefrihet för årskurs 9 och popkonst för årskurs 8 via min youtube kanal.

Sist jag hade ett slags självständigt beting var det cirka 30 procent av eleverna som gjorde den uppgiften. 15 % hade gjort den men inte lämnat in, än. 45 % hade struntat i det av olika anledningar. Hälften av dessa gjorde den när de gavs en betygsvarning på uppgiften. Det viktigaste med distansuppgifter är, till en början, därför inte vad som ska göras utan att ges snabb feedback på det som eleven har gjort. Det är utmaningen med att få det att fungera, tänker jag.

Feedback, eller formativ bedömning som jag också tänker att det är, är en utmaning i sig för mig som har många elever. I en resultat orienterad skola är det alltid svårt att få eleven att förstå det arbete jag som lärare faktiskt utför i klassrummet, det muntliga förefaller liksom inte lika viktigt. I årkurs nio förra terminen hade jag som mål att alltid ge en kommentar till de inlämningar som kommit in i tid. Det ledde till att fler elever såg till att deras inlämningar kom in i google classroom och vid flera tillfällen fick jag stå på mig om att jag lämnar bara kommentarer till de som lämnade in i tid, men jag förstod att många elever kände frustration kring det. De ville också ha en kommentar. de hade lämnat in för att få det. En jäkla morot det där, hade jag haft fem klasser hade skrivit långa brev men nu hinns det inte med. Det är flera hundra elever och formuleringar liksom engagemanget sinar emellanåt. Jag är också bara människa.

Så vad händer när jag frigörs tid, vad kan jag lära om effektiv feedback? Hur kan jag få det att fungera under vanliga omständigheter? Jag ska hitta tillbaka dit jag än gång började, med James Nottinghams böcker. Det är inställda lektioner men inte mindre jobb, en tid att lära av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s