Inför bildämnets vecka

Inför bildämnets vecka tänker jag damma av iden om Instagramkontot bildsalBorås. Vi är ju en hel del lärare som lägger ut elevarbeten på privata konton och när GDPR reglerna började gälla fick jag nya tankar kring detta. Dels var jag trött på att vara privatperson och ville ha större tyngd bakom publiceringen, men även en trygghet. Som lärare uppmuntras man ofta att använda sociala medier men då också utan vägledning. Så när man gör fel så gör man oftast det som privatperson och har ingen i ryggen i stort sett som backar upp. Går kontot bra så är det inte ovanligt att andra aktörer lägger sig i och ser fördelar och vinstintressen, medan kommunal verksamhet tycks ha fullt upp med jantelagen. Våra chefer i de högre leden behöver omsätta sina kunskaper och förhållningssätt till sociala medier, tänker jag, hade detta gjorts hade vi kunnat ha en nyanserad dialog i större utsträckning än vad som sker idag. Konsekvenserna kan bli hårda konstigt nog om en kritiserar en högt uppsatt chef för att kombinera sin profession med att vara farfar i sociala medier som dessutom kanske publicerar spotify listor på betald arbetstid, vilket vittnar om oskrivna regler kring vad som gäller? För en del går det an, för oss andra inte lika bra. Vi har regler att följa, om än luddiga sådana.

IOM GDPR så valde jag att starta ett nytt Instagram konto med Borås stads logotype. Jag fick dock starta kontot i privat logi, så skillnaden är en smula hårfin och ännu lite svår att förstå för min del. Jag upplevde det som att kommunen var mest intresserad av att kontot är aktivt om logotypen används, men det är fortfarande jag som står som ansvarig utgivare för kontot.

Nåväl, tanken med det nya kontot var inte bara att publicera alster från bildundervisningen utan att själva kontot skulle kunna bidra med en likvärdig utbildning för vad som gäller för publicering och konsumtion av bilder på sociala medier för våra elever. Det finns förstås gallerier och museum som visar upp konst, även det offentliga rummet men den största spridningen av bilder sker i sociala medier. Varför inte vara där och prata, utbilda, om det? Och att kontot står för en vetskap om att alla kids inom Borås stad får en likvärdig utbildning kring det här. En skön känsla, tänker jag, att ta ansvar kring något vi ofta bara förbjuder eller dumpar barnen i på egen hand.

Inom kort kommer jag att jobba med Borås stads IKT pedagoger kring detta så jag har ingen färdigt förslag, men nappa gärna på iden. Den är bra, den handlar om kunskap som är viktig men som ofta faller mellan stolarna. Det finns mycket att lära här, för egen del och för våra barn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s