Position och Positionering

Jag skriver på min magisteruppsats och ett centralt begrepp jag använder är just position och positionering, och detta ska ju även genomsyra hela texten. Jag börjar så smått få fart på detta, såpass att jag märker att jag ofta använder orden på jobbet. Jag har talat med flera kollegor som reagerat positivt och engagerat när jag tagit upp resonemang kring vad eleven kan tänkas positionera sig gentemot i klassrummet och vilka effekter detta får för undervisningssituationen eller den individuella inlärningen. Alltså jag gillar det här ordet position, jag känner att jag är på god väg att kanske starta en trend på skolan genom att upprepa orden position och positionering? Nu har jag kanske inte riktigt tänkt ut allt men jag föreställer mig att användandet av ordet positionering även erbjuder en förklaringsmodell som i sin tur ger några givna svar kring det fortsatta arbetet kring våra elever. Alla svar får man inte när man jobbar med människor, vilket man ska vara ödmjuk inför, men att snabbt ringa in problemet och några av dess lösningar, speciellt gällande bemötande och klassrumskultur, skulle vara väldigt värdefullt.

Jag provade senast häromdan i ett samtal med en kollega. ”Något som slår mig är hur många av dina elever som positionerar sig maskulint i klassrummet, båda killar och tjejer”, resonerade jag. ”Ja, precis så.”, fick jag till svar. Nu har ju inte jag samma utbildningslängd som bildlärare, gentemot mina kollegors nästan femåriga utbildning, och kanske varit ovanligt trög gällande teoretiska synsätt? Hon var till synes oberörd, själv blir jag lätt lite stressad när jag hör nya ord och bejakar alltid det när jag själv samtalar, men hon var helt med på noterna. Jag vill ju tro att min kollega hade stannat upp med frågan ”Hur tänker du nu?”. Så som vi ofta fröken markerar, positionerar oss, till saker vi inte fullt ut förstår. Så jag tror att det är nått med ordet som gör att man lätt kan relatera till betydelsen. För mig veterligen är vi få som använder det i skolan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s