en personlig reflektion

Jag hade tre utvecklingssamtal på raken idag med mina egna tre barn. Ett hade mentalt pumpat upp sig för att liksom göra ett statement om att en personlig förändring, förstärkning har skett. Det kändes bra, sunt att sticka ut hakan och jag kände mig stolt över den nya kostym av självförtroende som mitt barn hoppade i. De andra två var minst sagt nervösa men efteråt spred sig en väldigt festlig och uppsluppen stämning. De får ju bara höra fina saker om sig själva, en av tre var kanske lite mer säker på det. Jag är väldigt glad för mina barn, att skolan flyter på med en sådan enkelhet. De är alla tre över i nivå och har sällan haft synpunkter kring skolan, annat än att de gillar sina ämnen, upplägg, lärare och sina klasskompisar. Själv har jag förstås varit mån om att tala gott om skolan, nån enstaka gång har jag via min yrkesroll fått förklara varför fröken kan ha verkat lite sur eller hur man kan känna sig som vuxen i klassrummet. Mina barn har även kompisar som har eller har haft mig som lärare, och jag är förstås glad och lättad över att mina barn även får höra bra saker om mig.

Mina barn har verkligen inte fått allt de behöver och förtjänar, enligt mitt tycke. Det händer att jag säger till mina barn att det enda jag vet säkert är att de når framgång. Alla framgångsrika människor brukar ofta berätta om deras barndom som ganska svår, man fick inte alltid det man ville ha, man stretade på med syskon och trångboddhet och där ofta också en elak pappa ses som en bonus i efterhand, berättar jag.  ”Du krånglar med dina syskon, du får inte allting som du vill ha, dina föräldrar har separerat vilket skapar ett känslomässigt trauma i dig och du bor trångt. Du är helt enkelt född för att lyckas i livet, så är det. Allt det här eländet är för din skull, för det krävs en början som är jobbig. Lär dig att förstå det, acceptera det och sen kämpa dig ur det. Då blir du stark. Stark att förändra och få det som vill. Och det är framgång.” Ja det blir lättade skratt varje gång.

Jag kopplar förstås detta även till mina elever. De har inte bara potential utan stundtals även ganska höga krav på sig att bryta ny mark för familjens framgång och välmående. Med det perspektivet kommer så gott som alla att lyckas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s