Bildmalins Kurva

I morse på jobbet fick jag kommentarer av en ung man som i bästa välmening prövar lyckan i att ge en kvinna komplimanger. Jag använde denna erfarenhet senare under dagen som inledning till ett tema i årskurs nio, som behandlar hur kvinnor och även män framställs i reklam och hur detta påverkar vår syn på de olika könen. I morse fick jag höra hur snygg jag är, berättade jag. ”Jag fick veta hur min kjol verkligen framhäver mina former.” Ja, den väckte intresse. Det blev glada tillrop. Vad var det för pucko som kläckt ur sig en sån grej? En högst relevant fråga.

En oskyldig kommentar som sagt men något som i synnerhet kvinnor råkar ut för, vissa mer än andra. En kommentar som talar om för mig, som kvinna, att mitt värde utgår från hur jag ser ut, inte mina egenskaper eller det jag gör, vilket på sikt påverkar hur jag tänker om mig själv, de val jag gör och hur jag formas som människa. En stunds full uppmärksamhet efter det, en effekt jag hoppades på för att lotsa in dom i kursplanens målsättning att bearbeta bilder som behandlar etnicitet, sexualitet, identitet och maktförhållanden.

Alltså jag är inte heller fördomsfri, tänker att mina elever är som ett gäng tanter på akvarellkurs. Alla vill bara ha tydliga, praktiska instruktioner i hur man typ målar en hyfsat snygg vas med tulpaner medan jag förväntas leverera en djupt reflekterande livsåskådning med relativt unga människor, som i mitt även fall även kommer från helt skilda kulturer. Det är svårt. Och det kan bli väldigt fel. Ändå det viktigaste av allt. En känner sig så jävla ensam bara, varför just jag?

Men nu är vi där, det gick bra. Temat med fokus på hur kvinnor framställs i reklam har rullat igång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s