själv är bäst

Under ett möte idag kring de reviderade kursplanerna delades frågan ut ”Vad ska man inte ska bedöma i sitt ämne?” Vi gavs några minuter att fundera på det och jag hamnade i vanlig ordning i betygsskillnaden mellan pojkar och flickor i mitt ämne, till flickors fördel. och föreslog att det kan finnas risk för att man väver in elevernas egenskaper i bedömningen?

Frågan är intressant, lite som en teckningsövning där man uppmuntras att inte stirra sig blind på objekten man ska rita av, utan mellanrummet. Funderat mycket kring det där idag, och kanske framför allt spacet mellan oss människor och hur vi förhåller oss till varandra.

Jag har ju även vuxna elever nuförtiden, som tänker sig en karriär som lärare. Det slog mig att frågan går att omsätta även för dessa, finns det risk även här att jag väver in mina vfu studenters personliga egenskaper i min bedömning om deras insats? Vilka egenskaper skulle i så fall vara godkända? Är det ens rättvist mot någon som utbildar sig? Har vi råd att peta bort folk som frivilligt vill jobba som bildlärare för att de inte ”tar för sig” eller är tillräckligt utåtriktade, tycks sakna ledarskapsförmåga eller har svårt att planera och strukturera en lektion? Hur mycket är man villig att utveckla den där till synes lite sura, introverta, ointresserade vuxeneleven som dessutom tycks ogilla barn och börja knåda igång vad hen behöver jobba med, lära sig, hantera, tillsammans med mig? För allt går väl att lära sig, eller?

Själv avskyr jag när man tillskriver ”den goda läraren” vissa egenskaper. Då hamnar ju inte jag i det ledet. Jag är inte bestämd, tydlig eller ens konsekvent. Jag är dessutom konflikträdd, känslig, impulsstyrd och kan starta ett lektionskaos på mindre än en minut, ibland bara genom att öppna klassrumsdörren. Jag är snäll men på gränsen till dumsnäll, tålmodig men har oerhört svårt att hålla fokus på det jag ska säga och hamnar ofta i nått helt annat ämne om jag får prata för länge. Men jag får det att fungera, för jag försöker inte att bli någon som jag inte är.

Jag har en massa dåliga egenskaper som borde grusat min karriär för länge sedan. Men jag ville verkligen bli lärare, trots mina skrala förutsättningar att lyckas. Vändpunkten för mig blev just att se hela min personlighet som en fördel och helt enkelt överdriva vissa egenskaper för att skapa positiva effekter. För tydlighet kan också handla om att veta vem jag är och vad man kan förvänta sig av mig, och då kan lite sämre egenskaper som vimsighet, glömska eller hörselnedsättning smyga sig in och accepteras. De gånger jag vansinnig höjer rösten under lektionstid eller får för mig att ställa eleverna på rad utanför klassrummet innan de får lov att gå in är också tillfällen då jag bjuder på ett överraskningsmoment som mina eleverna inte vet riktigt hur de ska förhålla sig till, de förväntar sig helt enkelt något annat. Jag blev för en stund väldigt otydlig.

Det är så lätt hänt att tro, när man står och vrålar högröd i fejset för att få arbetsron tillbaka i klassrummet och märker att flera elever reagerar med att skratta eller fortsätter småprata eller springer ännu fortare omkring i klassrummet, att man inte klarar det här jobbet. Jag tänker annorlunda idag och jag är glad att jag getts möjlighet att förmedla det till studenter.

Och som sagt, jag vet inte riktigt vad jag började skriva eller varför men jag hoppas på en bra slutkläm och att du fick nån tanke med dig?

3 reaktioner till “själv är bäst

  1. Hög igenkänningsfaktor på den! Olika är ju bra, säger vi… så låt oss vara olika, demokratiska, empatiska osv… så tror jag barn fattar bättre och kanske gör som vi/vuxna förebilder? Du verkar grym! Mvh Maria, fritidslärare

    1. Man gör så gott man kan, eller hur? Alla kan inte stöpas i samma mall av ledarskap, man får hitta sin grej som funkar. Grymt att du att är fritidslärare, svåraste jobbet jag någonsin haft. 🙂

      1. Ja, det är ett svårt jobb! I ett arbetslag som tänker fyrkantigt på ett fritids utan egna lokaler med närmare 90 barn på 3 vuxna! Omöjligt nästan 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s