svensk

Jag ska strax läsa in mig på bildningstanken inför morgondagens studiedag och jag vet inte ifall det här har med saken att göra men häromdagen fick jag frågan om när man blir svensk medborgare och hur man blir mer svensk? Jag har ju språkvals svenska numera och just den här lektionen var jag inte på topp. Jag hade nyss vaccinerat mig och var inte i form alls. Frågan var ju onekligen intressant men jag hänvisade ändå till det häfte jag nyss delat ut om ”Lisas dagbok” som jag förväntade mig att eleverna skulle stört dyka i och helst ta hela timmen på sig, jobba tyst och självständigt. Häftet var viktigare än en högst existensiell fråga. Jag skäms lite för det. Eleven tog upp tråden flera gånger och blev märkbart överraskad över hur svensk han faktiskt är. Jo, jag svarade tålmodigt på hans frågor till en början. Sen påminde jag lite surt om det viktiga häftet.

Funderat en del på frågan och googlat lite på det idag. Tänker också att rasism har blivit en slags ickefråga, nått man bara avfärdar som fel men som ändå många råkar ut för. Kan det inte bli konstigt för våra barn att få lära sig i skolan om allas lika värde när de på bussen kan få höra av en annan vuxen att man borde ”åka hem” om man inte pratar svenska, har slöja eller N ordet? Jag läser om högutbildade svarta svenskar som får möta dessa attityder, så ofta som varje dag. Jag letar efter manliga svarta svenska föredömen som inte är rapartister eller fotbollspelare. En lite mer vanlig snubbe som nått framgång som skulle kunna nå fram till den här eleven, få honom att kämpa i sitt skolarbete. För han behöver troligtvis göra det dubbelt så hårt, trots att han föddes i Sverige.

Och enligt bildnings syftet i skolan så borde kanske eleven getts mer utrymme åt frågan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s