Vägen dit

Försöker bättra mig med bildstöd, vilket kan tyckas konstigt eftersom jag undervisar i -och med bilder. Allting ska vara så galet genomtänkt idag, det finns snart inget utrymme alls för spontana idéer som man snabbt rafsar ihop material kring och på plats visar processen och materialet. Det mynnar även ofta ut i ett smärre kaos då barnen lämnar sina platser för att komma närmre min genomgång för att se och känna, medan de som inte har samma intresse passar på att göra annat. Alltså det en finns sån anspänning bland barn idag att det mesta måste vara strukturerat till max. Jag vet inte vad det beror på, eller om det har med mig att göra eller ämnet?

Dagens lektion i årskurs fyra, alla mappar ligger utlagda, penslar och paletter, ett förkläde på varje stol. Allt för att minska möten och trängsel i klassrummet. Det är en förberedelse som kräver en halvtimme men man har i bästa fall tjugo, ibland fem.

Lugnet som sprider sig när barnen förstår vad de förväntas göra och att de har en chans att göra det riktigt bra. Det är värt en ansträngning, att lägga ner arbete på något som ger energi tillbaka blir allt viktigare för mig som lärare.

Vi håller på med nyanser, senast grönt med landskap i perspektiv. Nu blandar vi gult och rött och gör eld. Jag fick knåpat ihop ett bildspel. Min tanke är att en glömmer lätt ”vägen dit”, hur får man det att se ut sådär, hur börjar man? Några av mina yngre elever har ingen erfarenhet alls av bildarbete och jag minns hur en halv klass satte fart och målade med fingrarna, för jag hade inte berättat att man använder penslar och det låg heller inte på bordet, bara färg och papper. Lätt hänt att en får lite hjärnstress och surna till. Men om jag hade tex hade gått middag och fått in något väldigt exotiskt på tallriken utan bestick så är det inte helt orimligt att jag börjat äta med händerna? Så får man tänka. Barn kan inte veta allt, även om det tycks självklart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s