Konstens memes

Sjuorna har påbörjat ett porträtt tema och jag kämpar på med traditionella medel att lära ut ansiktets proportioner. Jag försöker få lite fler infallsvinklar och en sak gällande porträtt är den digitala tekniken bakom Deep fake. Ett sätt att uppmärksamma olika digitala filter som man täcka sitt ansikte med i flera sociala medier, en teknik som även följer rörelser och reagerar på om man öppnar munnen tex. Barn kan ju få för sig att det alltid varit så men för oss som typ bytte kottar med varandra på rasterna och inte hade varken mobiler, Snapchat eller Tiktok vet att tekniken utvecklas i en rasande fart. Det kan vara bra att stanna upp och reflektera kring möjligheter och konsekvenser så Deep fake är ett bra sidospår till ansiktets proportioner, tänker jag.

Skärmavbild 2019-11-09 kl. 19.15.34

 

En glad överraskning är att vårt svenska nationalmuseum köpt in två porträtt av 1700-tals konstnären Joseph Decreaux som är väl värt att uppmärksamma i undervisningen. Dels är det ju lite spännande att se dessa en aning smått otraditionella självporträtt, när man tänker 1700-tals porträtt, det är nästan mer som selfies tagna i stunden. Fast med olja på duk, vilket tog sin tid. Ett fantastisk hantverk! Vi ska ju dessutom så småningom prata hudnyanser inom porträtt temat. Ansiktsuttryck är också aktuellt.

Sen har ju Decraux konst fått ny tappning under vår tid, i form av memes.

Nyheten fick jag ta del av via Nationalmuseumets Instagramkonto @nationalmuseumsweden

För visst känner du igen de här?

Skärmavbild 2019-11-09 kl. 19.05.32

En enkel sökning efter decreux meme på google bilder. I vanlig ordning är jag ungefär tio år efter, den här typen av memes började publiceras 2011. Memes är ju också ett slags interna skämt eller meddelanden, fattar man inte så är man liksom inte med i gänget. Jag pustade dock ut en aning när jag förstod att texterna är hämtade från rapmusikens värld där mitt intresse är relativt svalt. Helt obegripligt för mig, men en och annan tonåring kanske tycker att detta är lite coolt?

Mer om Decreux meme hittade jag på YouTube.